Erikvenneman
Onderwijs

Welke studie geeft zicht op een baan?

Het is een lastige keuze die talloze jongeren en volwassenen moeten maken: welke studie ga ik volgen? Kies je met je hart, en kijk je alleen naar wat je leuk vindt? Of kies je met je verstand, en kijk je vooral naar beroepen waarin veel werk te vinden is?

 

Moeilijke keuze

 

Het valt zeker voor jongeren niet mee om te bepalen wat zij later willen worden. Veel banen van later bestaan nu nog niet eens, onmogelijk dus om te weten dat jij dit later wilt gaan doen. Toch worden de meeste kinderen ruim voor hun 18e verjaardag gedwongen om een keuze te maken voor een vervolgstudie, waarmee de eerste stap in een bepaalde werkrichting definitief gezet is. Natuurlijk is het mogelijk om later nog wat opleiding te switchen of je op latere leeftijd om te laten scholen. De eerste studiekeuze is echter wel een belangrijke, en dus is het zaak om de beslissing weloverwogen te nemen.

 

Kies je enkel en alleen op je gevoel, en kies je voor een opleiding die je leuk lijkt, en die je ook nog eens opleidt voor een beroep dat je wel ziet zitten? Of kies je met je verstand, en onderzoek je eerst waar nu en later makkelijk banen in te vinden zijn, en laat je hier je studiekeuze van afhangen?

 

De realiteit is dat je het beste voor een combinatie hiervan kan kiezen. Enkel kiezen met je hart kan ervoor zorgen dat je een opleiding gaat doen die je opleidt voor een beroep waarin nauwelijks werk te vinden is. Dan heb je weliswaar een hele leuke opleiding achter de rug, een fijne tijd, maar kom je na afronding hiervan wel in een vervelende situatie terecht. Enkel kiezen met je verstand is echter ook geen slimme keuze: op die manier vind je misschien wel snel een baan, maar probeer deze de rest van je leven maar eens vol te houden als je er helemaal niks aan vindt.

 

Kies slim

 

Je toekomstige beroep kies je dus het best door te luisteren naar je hart, wat vind ik leuk, maar ook naar je verstand: in welke branche is werk te vinden? Er is bijvoorbeeld veel technisch geschoold personeel nodig, terwijl niet veel mensen hiervoor kiezen omdat ze dit niet leuk lijkt. Techniek is echter meer dan klussen, je kunt ook kiezen voor infrawerk bijvoorbeeld. Een opleiding landmeetkunde is in dat geval een goede keuze, en vormt een goede basis voor eventuele vervolgstudies. Verdiep je dus goed in de mogelijkheden voor je een bepaalde studierichting af laat vallen!

https://www.rvbengineering.nl/