Erikvenneman
Image default
Onderwijs

Heeft een stage wel nut?

Een werkweek van 32 tot 40 uur, maar een loon dat lager is dan je minimumloon bijbaan. Soms kan het lopen van een stage IT aanvoelen als nutteloos tijdsverlies. Dat is het echter zeker niet. Het is juist de beste manier om het werkveld te verkennen, geleerde theorie toe te passen in de praktijk en om inzicht in je eigen kwaliteiten en tekortkomingen te krijgen. Doorgaans weet je na afloop precies wat jouw capaciteiten, wensen en behoeften zijn. Maar daar blijft het niet bij, wij vertellen je waarom.

Ladder naar de toekomst

Een stage IT blijkt uit de meeste gevallen een springplank naar een baan. Werkgevers vinden het namelijk niet alleen belangrijk dat je kennis in een klaslokaal hebt vergaard, maar vooral dat je je competenties weet in te zetten in een beroepsmatige en professionele omgeving. Daarom krijg je tijdens je stage de gelegenheid om aan te tonen hoe jouw competenties tot uitdrukking komen op de werkvloer. Vervolgens heb je na je stage aantoonbare ervaring opgedaan in het werkveld, waarbij je mooie contacten hebt opgebouwd voor in je netwerk.

De kloof tussen studeren en werken

Uit onderzoeken blijkt vaak dat er een kloof bestaat tussen de theoretische lessen tijdens de studie en het werkveld. Om ervoor te zorgen dat deze kloof niet pas zichtbaar wordt zodra je begint met solliciteren, is het lopen van een stage dé oplossing. Dit is ook een reden waarom veel universitaire opleidingen, die doorgaans geen stage lopen kennen, een stageminor aanbieden. Zo proberen zijn de overgang tot een eerste baan voor hun studenten te versoepelen.

https://fiks.nl/stage/IT