Erikvenneman
Onderwijs

Techniek in de klas

Vanaf 2020 is techniek in de klas een verplicht onderdeel van het curriculum op de basisschool. Elke school moet de komende tijd dus keuzes maken op het gebied van techniekonderwijs. Hoe ga je techniekonderwijs vormgeven voor de verschillende groepen? En hoe ga je je deskundigheid als leerkracht vergroten om deze lessen te geven? Dit zijn centrale vragen waar we vanuit Bright Makers veel mee te maken hebben.

 

Techniekonderwijs op de basisschool

Er zijn allerlei vormen van techniekonderwijs die nu rondgaan. De ene persoon noemt het techniekonderwijs basisschool, de andere persoon maakonderwijs en weer een ander STEAM onderwijs of STEM onderwijs. Eigenlijk gaat het allemaal over hetzelfde, namelijk kinderen vanaf groep 1 actief kennis laten maken met techniek en ze zich zo oplossingsgericht en creatief laten ontwikkelen.

 

Innovatievermogen Nederland

De reden dat dit nu zo’n vlucht neemt heeft te maken met vooral de bewustwording rond personeelstekort en concurrentiepositie van Nederland. Nederland is van oorsprong een zeer innovatief land geweest. Het lijkt erop dat we deze positie steeds meer aan het verliezen zijn. Om deze innovatie naar een hoger niveau te tillen zijn er creatieve personen nodig die verder gaan dan het simpel inzetten van een techniek. Door kinderen van jongs af aan kennis te laten maken met technische middelen en ze zoveel mogelijk hiermee laten experimenteren en onderzoeken bereik je dit

 

Werken vanuit Challenges

Bright Makers werkt in de workshops voor school altijd vanuit een challenge. Leerlingen krijgen een vraagstuk rondom een thema, bijvoorbeeld plastic afval, en moeten met bepaalde middelen een oplossing hiervoor bedenken. Onze workshopleiders stimuleren de leerlingen om buiten de gebaande paden te treden en zoveel mogelijk de grenzen van het materiaal op te rekken. Een goed voorbeeld hiervan is de workshop Micro:bit waarbij leerlingen met behulp van een micro:bit een machine moeten bedenken die hun grootste irritatie oplost. Leerlingen komen met de grappigste machine: De babyverschoner, Antiregen-jas en het Antipijp-pak.

https://www.brightmakers.nl