Erikvenneman
Kinderen

Het leven van een puber is maar saai…

Ach die arme pubers toch. Hun leven valt niet mee, zoveel mag duidelijk zijn. Ze moeten zoveel, en mogen zo weinig. Iedere dag naar school, hoe verzint een mens het. En wat ze daar precies uitvoeren? Als ouder kom je er lastig achter. Als er echter 1 ding duidelijk is, dan is het wel dat school saai is, dag in, dag uit.

 

Hoe was het?

 

Je weet het misschien nog wel: de allereerste schooldag van je kind. Wat was het spannend! Zowel voor je kind als voor jou, uiteraard. Maar wat was het ook leuk, en wat maakte je kind veel mee. Iedere dag kwam het vast en zeker thuis met nieuwe verhalen. Wat de juf nu weer gezegd had, met wie hij of zij gespeeld had, wie er jarig was, wat voor werkjes er gemaakt waren en of er misschien wel op de computer gewerkt mocht worden. Iedere dag was een avontuur, en iedere dag was weer een verrassing.

 

Het is niet vreemd dat dit enthousiasme in de loop der jaren wat minder is geworden. School begon ‘normaal’ te worden, iets dat je kind nu eenmaal deed. De dagelijkse routine begon voor je kind normaal te worden, en niet meer de moeite van het vermelden waard. Speciale gebeurtenissen werden nog wel verteld, en je kind ging nog steeds met enthousiasme naar school, maar het nieuwtjes was er wel vanaf. Niet meer dan logisch.

 

Pubers

 

Als kinderen nog wat ouder worden, en ze gaan puberen, lijkt het erop dat iedere dag op school in 1 simpel woordje samen te vatten valt: saai. Misschien zijn de eerste weken in de brugklas nog het vertellen waard, maar hierna past het zich al snel aan aan de algehele mening over school die onder pubers nu eenmaal heerst: school is saai. Vraag jij vol enthousiasme aan je puber hoe het op school was? Waarschijnlijk zal het antwoord ‘saai’ zijn, of ‘mwah’, ‘hmm’ of ‘gewoon’.

 

Is het dan echt zo saai op de middelbare school? Welnee! Ook nu maken kinderen genoeg leuke dingen mee, ze vertellen er alleen minder over. Veel scholen organiseren zo nu en dan school workshops om kinderen uit de stoelen en aan de slag te krijgen. Toegeven dat ze het leuk vinden ligt gevoelig voor de gemiddelde puber, maar wees niet bang: ze hebben het echt leuk. Een CKV workshop wordt niet zelden met diep gezucht in de agenda genoteerd, maar als het dan zover is doen de meeste pubers hartstikke enthousiast mee en hebben ze het prima naar hun zin. Maar om dat ook toe te geven…

https://www.kleinkunstig.nl/workshops/