Erikvenneman
Image default
Kinderen

Je rijbewijs behalen

Het is zover: je gaat eindelijk beginnen met je rijlessen, due hoef je niet meer met een auto met afstandsbediening te spelen. Alhoewel dat ook heel leuk kan zijn, is het nog specialer dat je in een echte auto kan rijden en helemaal zelf mag besturen. Veel mensen in Nederland beginnen rond de leeftijd van 17-18 jaar met rijlessen en examens. Sommigen beginnen zelfs met 16 jaar, maar velen vinden dat toch nog te jong. Zelfs als je 17 bent, als je je rijbewijs hebt, mag je alleen rijden met een volwassene naast je die 27 jaar is en minimaal al 5 jaar hun rijbewijs heeft. Misschien lees je dit en denk je: “jeetje, wat een regels allemaal!”. Ook al is dat eigenlijk wel een beetje waar, het behalen van je rijbewijs is een enorme prestatie en het begin van iets nieuws.

De technische regels van het behalen van je rijbewijs

Zoals eerder gezegd zijn er toch wel wat regeltjes die te maken hebben met het behalen van je rijbewijs. Ten eerste, de leeftijd. Je mag dus, als je 16.5 jaar bent, beginnen met je rijlessen. Je mag nu zelfs op je 16e al je theorie examen doen zodat je die in ieder geval al achter de rug hebt! ALs je 16.5 jaar bent, mag je ook al je tussentijdse toets doen en een begeleiderspas aanvragen als je bent geslaagd voor je praktijk examen. Wanneer je 17 jaar bent, mag je dus je echte autorijbewijs halen. Maar, zoals gezegd, moet je nog naast een volwassenen rijden. Je mag natuurlijk ook pas je rijbewijs behalen als je 22, 35 of 50 jaar bent! Verder heb je enorm veel rijlespakketten, dus je kan eentje zelf in elkaar stellen zodat hij perfect bij jouw wensen past. Per rijschool heb je verschillende prijzen en pakketten, dus let goed op welke rijschool jij kiest bij jou in de buurt zodat je wel tevreden bent over wat je kiest.

Ik moet afrijden… help!

Afrijden is zeker iets heel spannends, vooral vergeleken als je gewoon in een botsautootje zit. Maar, je kan zeker goed voorbereid zijn voor je praktijk examen. Ten eerste is het super belangrijk om er niet te veel druk achter te zetten. Je kan je praktijk examen gewoon herkansen, en er kan gewoon iets minder goed gaan, dus maak er niet een te groot punt van. Ten tweede: ken de stof goed! Dit klinkt misschien voor de hand liggend, maar de juiste kennis hebben over de bijzondere verrichtingen, wat je onder de motorkap vind, etc., kan je beste vriend zijn tijdens je examen. Het is ook belangrijk dat je let op je snelheid, natuurlijk, maar ook dat je niet foutloos probeert te rijden, want dat is gewoon niet haalbaar. Maar, rij wel voorzichtig, besluitvaardig en lekker zelfverzekerd, en dan komt het sowieso allemaal goed. Heel veel succes!