Doe jij het veilig?

Het is je vast wel eens opgevallen dat vakmannen heel wat veiligheidsmaatregelen nemen als ze aan het werk zijn. Sommige daarvan zijn goed zichtbaar, in andere gevallen gaat het vooral om procedures die netjes gevolgd moeten worden om ongelukken te voorkomen.

 

Voor hen is het verplicht. Voor jou, als je zelf besluit om wat klussen uit te gaan voeren, niet. Maar betekent dat dan ook dat het verstandig is om zonder voorzorgsmaatregelen gevaarlijke klussen uit te gaan voeren?

 

Logisch

 

Sommige dingen lijken zo logisch. Ga je met elektriciteit aan de slag, dan zorg je dat je eerst even de stroom uitschakelt. En doe je iets met kranen en waterleidingen, natuurlijk zet je dan eerst even de hoofdkraan uit. Zo logisch als wat. Toch gaat het hier soms al mis: het aantal mensen dat denkt wel even snel die nieuwe lamp op te kunnen hangen zonder de stroom uit te schakelen is enorm groot. Gelukkig loopt het meestal goed af, maar het is natuurlijk een stuk beter om even de kleine moeite te nemen die je een heel stuk extra veiligheid kan bezorgen.

 

Hoog

 

Regelmatig zie je mensen aan het werk op hun eigen dak. Over het algemeen zijn ze daarop geklommen via een raam of met een ladder, zonder vooraf heel goed na te denken of uit te testen hoe ze weer terug moeten komen. Ook hebben ze meestal weinig voorzorgsmaatregelen genomen in het kader van valbeveiliging. Ooit iemand gezekerd en wel op zijn eigen dak aan het werk gezien? De keren dat dat gebeurt zijn bijna op 1 hand te tellen.

 

Natuurlijk is dit ieders eigen keuze, wettelijk gezien mag je helemaal zelf weten hoe je op je dak klimt. Het is echter niet voor niks dat er, als het om professionals gaat, uitgebreide regelgeving is als het gaat om werken op hoogte.

 

Dat begint al met hele simpele dingen: goed opletten bijvoorbeeld, of er niks op het dak ligt waar je over zou kunnen struikelen. Nooit achteruitlopen als je op hoogte bent, want je weet tenslotte nooit zeker waar ook alweer het einde is: voor je het weet lig je op de grond. Daarnaast zijn er ook strenge regels over de hoogte waarop iemand alleen gezekerd aan het werk mag zijn, en zal je de meeste professionals ook niet snel aan een dak zien werken zonder een degelijke steiger op te bouwen. Veiligheid voor alles! Ga je zelf binnenkort het dak op? Denk dan goed na over je veiligheid. Kun je die niet garanderen? Overweeg dan om een vakman in te schakelen, dan weet je zeker dat het veilig gebeurt.

https://www.eurosafesolutions.nl

Over

You may also like...

Reacties gesloten.