Erikvenneman
Zakelijke dienstverlening

Doe jij de boekhouding zelf of niet?

Boekhouding: de een vindt het een heel naar klusje en kijkt er de hele tijd tegen op, de ander vindt het prima of zelfs leuk om te doen. Ben jij iemand die bij de eerste categorie hoort? Dan heb je er vast wel eens over nagedacht om iemand anders de boekhouding te laten doen. Maar zijn die kosten het wel waard? Wat zijn de voor- en de nadelen?

 

De mogelijkheden

 

Er zijn verschillende dingen te doen op het gebied van boekhouding. De eerste optie is natuurlijk om het zelf handmatig te doen. Daarnaast kun je gebruik maken van online mogelijkheden, zoals bepaalde software die ervoor is om boekhouding en loonadministratie bij te houden. De andere opties zijn om een boekhouder of een accountant in te huren. Natuurlijk kun je ook een deel zelf doen en een deel uitbesteden.

 

Voordelen aan zelf boekhouding doen

 

Er zitten een paar voordelen aan wanneer je zelf de boekhouding doet. Natuurlijk is het eerste voordeel dat het je niks kost. Daarnaast is het fijn dat je zelf inzicht hebt in alles op het gebied van boekhouding, je weet zeker dat het goed gebeurt en mocht er iets mis gaan, dan is het je eigen schuld. Het ligt in principe veilig in je eigen handen.

 

Nadelen aan zelf boekhouding doen

 

Elk voordeel heeft zijn nadeel. Zo kost het doen van de boekhouding een hoop tijd. Het is een tijdrovend klusje, terwijl je die tijd ook anders kan besteden. Daarnaast is er een grote kans dat je veel geld laat liggen, omdat je niet alles op het gebied van boekhouding kent.

 

Voordelen aan het uitbesteden van de boekhouding

 

Het is heel aantrekkelijk om de boekhouding uit te besteden aan een boekhouder of via een accountantskantoor. Zo scheelt het jou een hoop tijd. Daarnaast krijg je eventueel persoonlijk financieel advies. Bovendien heb je zelf weinig tot geen kennis over boekhouding en financiën nodig.

 

Nadelen aan het uitbesteden van de boekhouding

 

Er zit een groot nadeel aan het uitbesteden van boekhouding aan een boekhouder of accountant. Het kost namelijk best wel wat. Bedragen liggen rond de 50 tot 90 euro per uur, wat uiteindelijk best wel aantikt als er veel werk is. Daar moet je dus wel rekening mee houden, wil je de boekhouding uitbesteden.

https://nl.ageras.com/