Erikvenneman
Image default
Beauty en verzorging

Wat doet een slaapmasker?

Voor wanneer je een lichte slaper bent of slecht in slaap kunt vallen, dan is een slaapmasker wellicht een goede oplossing voor jou. Een slaapmasker zorgt ervoor dat er geen licht op je ogen valt. Hierdoor wordt de aanmaak van het slaap-waakritme hormoon melatonine gestimuleerd. Hierdoor krijg je meer behoefte in slaap.

Het geringste licht kan je slaap al sterk beïnvloeden. Zo heb je licht waar je niets aan kunt doen, zoals een straatlantaarn die naar binnen schijnt. Dit kun je tegengaan met een slaapmasker of dikkere gordijnen. Als je een slechte slaper bent, dan is het al helemaal niet verstandig om in bed nog tv te kijken of op je mobiele telefoon te zitten. Het ‘blauw’ licht dat deze schermen uitzenden heeft een negatief effect op je hersenactiviteit.

Een slaapmasker zorgt er ook voor dat je ogen relaxter aanvoelen, waardoor je sneller in slaap valt. Dit verbetert de slaapkwaliteit en zo heb je de volgende dag meer energie. Een slaapmasker blokkeert ’s ochtends ook het zonlicht, zo word je niet te vroeg wakker waardoor je uiteindelijk uitgerust wakker wordt.

Soorten slaapmaskers

Slaapmaskers zijn er in verschillende soorten en maten. Het eerste wat je moet doen is de juiste maat uitzoeken. Het is fijner als je slaapmasker niet te strak of te los zit, maar goed aansluit om je hoofd. Daarnaast is er nog een verschil in materiaalsoort. Meestal zijn de iets duurdere slaapmaskers van beter en zachter materiaal gemaakt. Zo heb je katoenen en zijde maskers. Welke het beste bij jou past, is een persoonlijke voorkeur. Zolang het slaapmasker je maar niet gaat irriteren. Ook heb je nog maskers met een druk verlagend materiaal, zodat je amper voelt dat je het draagt.