Erikvenneman
Image default
Energie

Een warmtepomp: de voordelen

We weten allemaal inmiddels wel dat het belangrijk is om te besparen op de energiekosten. En als het gaat om het verwarmen van je woning, dan is een warmtepomp een veelgenoemd alternatief. Maar wat zijn nu de voordelen van een warmtepomp? En welke keuzemogelijkheden heb je. We zetten het voor je op een rij.

Je gasverbruik valt geheel of helemaal weg

Dit eerste voordeel van een warmtepomp hebben we in de introductie al benoemd. Wanneer je een warmtepomp installeert dan bespaar je flink op je gasverbruik. En als je een All-Electric warmtepomp installeert en je gaat ook op gas koken, dan valt je gasverbruik zelfs helemaal weg. Het is ook mogelijk om een hybride warmtepomp aan te schaffen die kan samenwerken met je huidige cv-ketel. In dat geval bespaar je al wel fors op je gasverbruik, maar ga je nog niet helemaal van het gas af. Er zijn speciale warmtepompen, All-Electric Ready genoemd, die het in de toekomst makkelijker maken om volledig gasloos te gaan.

Veel warmtepompen kunnen ook koelen

Een warmtepomp kan er niet alleen in winter voor zorgen dat het binnen lekker warm is, maar in de zomer kunnen veel warmtepompen ook zorgen voor verkoeling in huis. Dit doen lucht/water warmtepompen door de werking van de warmtepomp om te draaien en de water/water warmtepomp gebruiken de koelte uit de bodembron.

Je huis wordt meer waard

Wanneer je investeert in een warmtepomp, zorgt dit voor een waardevermeerdering van je woning. Mocht je je woning in de toekomst verkopen, dan maakt een warmtepomp dit aantrekkelijker. Het zorgt ook voor een beter energielabel. Een label dat afhankelijk is van meerdere factoren zoals de isolatie en de energiezuinig installaties.

Je krijgt subsidie

De overheid stimuleert het nemen van energiebesparende maatregelen door middel van de ISDE-subsidie. Ook in 2023 kun je in aanmerking komen voor deze subsidie wanneer je een warmtepomp koopt. De Rijksoverheid geeft meer informatie over de subsidie voor warmtepompen en de actuele stand van zaken.

 

Naast het besparen op je gasverbruik zijn er dus nog meer voordelen van een warmtepomp. Informeer bij een vakbekwame installateur naar de mogelijkheden voor jouw woning.