De gevaren van een slecht onderhouden CV-ketel

In de wintermaanden is de CV-ketel volop nodig. De nachten worden langer, de dagen korter en de temperaturen dalen. Dan mag de verwarming natuurlijk aan. Een CV-ketel heeft onderhoud nodig om goed en veilig te functioneren. Indien u in Rotterdam woont is CV onderhoud Rotterdam van belang. CV-ketels nemen altijd het risico van koolmonoxidevergiftiging met zich mee. Kennis over preventie en onderhoud is van levensbelang. Installateurs kunnen u alles vertellen over het onderhoud aan CV-ketels.

Waarom is het onderhoud van de CV-ketel zo belangrijk?

Allereerst is onderhoud nodig om ervoor te zorgen dat een CV-ketel werkt. Een goed onderhouden ketel verkleint een kans op problemen en werkt efficiënter. De meeste CV-ketels komen met garantie, het kan zijn dat de bepalingen voor de garantie inhouden dat regelmatig onderhoud een vereiste is om aanspraak te kunnen maken. Ook bij verzekeraars kan onderhoud aan de ketel een eis zijn om uit te keren in geval van schade en de opstalverzekering. De frequentie van het onderhoud verschilt per leverancier en verzekeraar.

Veiligheid voorop

Binnen een CV-ketel vinden verbrandingsprocessen plaats, het grootste gevaar bij deze processen is dat er koolmonoxide vrijkomt. Koolmonoxide is een dodelijk en reukloos gas, onopgemerkt kan het de woning binnen sluipen en toeslaan. Overigens is niet alleen de CV-ketel een mogelijke bron, ook houtkachels, een open haard of autogassen kunnen giftig zijn. Een ketel kan veel koolmonoxide produceren als er fouten zijn in de afstelling of bij slecht onderhoud. Maar omdat er bij verbranding altijd koolmonoxide ontstaat is er dus altijd een risico. Normaliter worden de gassen afgevoerd maar ook de rookgasafvoer kan voor problemen zorgen.

Vergeet de afvoer niet

Omdat het gevaar van koolmonoxidevergiftiging niet afneemt ondanks het vervangen van oude en gevaarlijke toestellen is het van belang om onderhoud uit te laten voeren. Door onjuiste montage van afvoerbuizen kan er een veiligheidsprobleem ontstaan, of door defecten in de buizen. Het getrainde oog van een monteur zorgt ervoor dat uw woning veilig is. Keurmerken geven aan of installatiebedrijven goed en betrouwbaar zijn. Bij het vervangen van de ketel is het verstandig om de rookgasafvoer meteen te laten controleren en indien nodig te vervangen. De afvoer en CV-ketel hebben een levensduur die ongeveer even lang is en door de rook die door de buizen gaat kunnen de buizen slijten. In de meeste gevallen moet de afvoer er dus ook uit.

Melders

Het is niet onverstandig om in huis meerdere koolmonoxidemelders op te hangen om zeker te zijn dat er geen onveilige situaties ontstaan. Het geur- en kleurloze karakter van dit gevaarlijke gas vragen om maatregelen.

Over

You may also like...

Reacties gesloten.