Erikvenneman
Huishoudelijk

Whiskey karaf schoonmaken voor gebruik

Voordat je weer nieuwe whiskey kan inschenken is het belangrijk om een whiskey karaf schoon te maken. Vanwege het hoge suikerpercentages kan de whiskey zorgen voor een plakkende substantie in je karaf. Natuurlijk wil je gewoon een helder karaf waaruit je favoriete drankje gaat inschenken. Dit staat niet alleen veel mooier in de woonkamer, maar het zorgt er ook voor dat je drankje goed blijft smaken. Je wil niet dat er verschillende smaken door elkaar heengaan. Alleen zo’n whiskey karaf schoonmaken kan nog best lastig zijn. Helemaal als het design verschillende hoeken heeft waarin het drankje terecht kan komen.

Whiskey karaf schoonmaken in de vaatwasser

De meeste karaffen zijn zo gemaakt dat ze gewoon in de vaatwasser kunnen. Je hoeft dus echt niet meer op te passen met het glaswerk. Zorg er wel voor dat het karaf op z’n kop in de vaatwasser komt te staan en nergens tegenaan kan botsen. Je wil natuurlijk niet dat je hem kapot slaat tegen andere glazen aan. Daarnaast wil je niet dat er lelijke krassen op komen te staan. Als je het glaswerk los in de vaatwasser zet wordt deze mooi van binnen gereinigd. Het enige nadeel is dat er vaak watervlekken en kalkaanslag achterblijft. Hou er daarnaast ook rekening mee dat lang niet al het glas in de vaatwasser kan. Check dit eerst voor je het doet.

Met de hand afwassen

Als weer eerlijk zijn blijft natuurlijk met de hand wassen het beste resultaat geven. Je weet zeker dat je whiskey karaf niet beschadigd en dat je hem mooi schoon krijgt. Met de hand kom je op plekjes waar de vaatwasser weer wat lastiger komt. Daarnaast heb je wat minder snel last van kalkaanslag als je het sopje goed klaarmaakt. Een sopje waarmee je een whiskey karaf perfect schoonkrijgt zonder aanslag is door een sopje te maken met Steradent. Dit wordt normaal gebruikt om kunstgebitten mee schoon te maken. Je hoeft alleen warm water in het karaf te schenken met zo’n bruistablet en de rest gebeurt vanzelf. Je karaf is daarna weer brandschoon.

Niet alleen reinigen, maar ook goed laten drogen

Het is belangrijk dat je een whiskey karaf niet alleen goed reinigt, maar ook goed laat drogen. Als je een whiskey karaf niet goed droogt kunnen er lelijke watervlekken gaan ontstaan. Op het internet zijn speciale schoonmaakborstels verkrijgbaar. Je kan deze in verschillende flexibele vormen wurmen. Als je een driehoekig karaf hebt kan je zo tot in de puntjes drogen of schoonmaken. Een sopje met Steradent moet voldoende zijn en vervolgens droog je hem helemaal na met de speciale borstel. Een andere manier om daarna nog watervlekken te voorkomen is door je whiskey karaf op z’n kop neer te zetten. Je kan zo veilig je karaf laten drogen terwijl eventuele druppels er via de hals uitlopen.

https://www.whiskeyglazenshop.nl/whiskey-karaf/