Erikvenneman
Image default
Sport

Welke Keepershandschoenen heb ik nodig?

Wanneer jij keeper bent heb jij natuurlijk goede keepershandschoenen nodig. Maar niet alle keepershandschoenen zijn hetzelfde. Ik kan je nu al vast vertellen dat je goed moet letten op de maat, en dan denk je misschien “ja logisch” maar de maten kunnen nogal verschillen per merk. Zorg er dus voor dat jij de juiste maat hebt, wanneer je keepershandschoenen te groot zijn heb jij minder balgevoel en vergroot jij de kans op blessures. Ze moeten natuurlijk ook niet te klein zijn, dit knelt af. De juiste maat kun jij bepalen door jouw hand op te meten. Leg een meetlint in de palm van je hand en haal deze net onder je knokkels lang om je hand.

Pasvormen

Er zijn verschillende pasvormen beschikbaar

Negative Cut

De negative cut keepershandschoenen hebben een strakkere pasvorm, om de vingers en de hand. Het geeft je meer balgevoel en een natuurlijke grip. Het is belangrijk om te weten dat ze wel gewoon flexibel aanvoelen.

Flathand

Deze keepershandschoenen zitten fijn en hebben tegelijk een behoorlijk groot vangoppervlak. De stiknaden kun je bij deze handschoenen terugvinden aan de randen van de vingers.

Rollfinger

Bij deze variant zit de stiknaad aan de binnenkant, dit voel je ook. Wanneer je deze te klein koopt zal hij ook snel stuk gaan, dit zal voornamelijk gebeuren bij het strekken van je handen. Hij heeft een groot oppervlak die van dik latex is gemaakt, dit zorgt voor goede demping en grip. Voor de rest is het foam van deze handschoen doorgetrokken tot aan de bovenkant, dit zorgt ervoor dat het driekwart om je vinger zit.

Hybride

Bij hybride komen verschillende pasvormen samen, en dan met name de negative cut en de rollfinger. Waar de pink en wijsvinger de eigenschappen hebben van de rollfinger, in de midden en ringvinger zie je meer terug van de negative cut.

De bescherming

Heb jij wel eens gehoord van fingersave? Met fingersave heb jij keepershandschoenen die beschikken over kunststof of plastic sticks, dit zorgt voor meer stevigheid en uiteindelijk minder vingerblessures. Ze voelen wel minder soepel aan en belemmeren de bewegingsvrijheid. Beginnende keepers geef ik het advies om handschoenen zonder fingersave aan te schaffen, het is namelijk belangrijk om je vingers te trainen, als keeper is het verstandig om stevige vingers te hebben. Ook belemmerd het je in het vangen van de bal, iets wat een beginnende keeper goed moet leren.

De ondergrond

Gebruik tijdens wedstrijden handschoenen met een goede grip, zorgt dat je tijdens trainingen keepershandschoenen gebruikt met een lange levensduur. Wanneer je op natuurgras speelt gebruik je meestal de allround keepershandschoen. Deze zijn minder geschikt voor in de zaal of op kunstgras, omdat de zachte foam laag veel sneller zal slijten. Gebruik in de zaal of op kunstgras hardground handschoenen. Deze hebben wel minder gevoel en minder grip. Ze gaan wel langer mee dankzij de sterkere foam laag. Regent het? Ga dan voor een variant die geschikt is voor keepen in de regen, deze variant slijt wel sneller.