Erikvenneman
Image default
Bedrijven

Verschil tussen vakantiegeld en de 13e maand

Ben je in loondienst, dan heb jij elk jaar recht op vakantiegeld of een 13e maand. Dit is een extraatje. Maar wat zijn nu precies de verschillen tussen deze twee? Meer daarover in deze blog.

 

De 13e maand

Laten we beginnen met de 13e maand. Nee, wees niet bang. Dit betekent dus niet dat je een extra maand hoeft te werken, integendeel. Je wordt juist beloont voor het harde werk dat je het hele jaar hebt geleverd. De 13e maand wordt meestal uitbetaald in December, opgeteld bij je salaris van die maand. Je krijgt in december eigenlijk dubbel uitbetaald. Het bedrag van de 13e maand is ongeveer 80% van je  ‘normale’ maandsalaris. Waarom een 13e maand gunstig is?

 

–          Je krijgt meer geld, dat is altijd prettig.

–          Je ontvangt de 13e maand uitbetaling in december, net voor de feestdagen en net na de meestal wat duurdere zomermaanden.

–          Het bedrag kan (door slim boek te houden) belastingvrij op je rekening terecht komen.

 

 

Vakantiegeld

Een andere vorm van een financieel extraatje. Ditmaal in de vorm van vakantiegeld. De naam verklapt eigenlijk al een beetje wat het is. Je krijgt dit dan ook uitbetaald in de maand mei. Dan begint het weer er meestal al goed uit te zien en komt de zomer dichtbij. Goede timing dus!

Het is echter niet zo dat dit uit de zak van de baas wordt betaald, je betaald het eigenlijk aan jezelf. Iedere maand wordt een deel van je salaris ingehouden (zo’n 8% van je brutoloon) om dit uiteindelijk in mei of juni weer terug te krijgen.

 

 

Belastingdienst

Helaas zou extra geld geen extra geld zijn als de belastingdienst geen vinger in de pap zou hebben. Je moet namelijk een deel van dit geld afstaan. Het vakantiegeld of de 13e maand kan vrij lastig zijn om te begrijpen. Mocht je vragen hebben, kun je altijd contact opnemen via het telefoonnummer belastingdienst. Het telefoonnummer belastingdienst kun je vinden op het internet. Wil je zelf op onderzoek uitgaan, dan kun je Google altijd raadplegen.