Verschil tussen treklier en takel

Sommige mensen gebruiken de woorden ‘treklier’ en ‘takel’ door elkaar, maar er is een verschil tussen de twee. Het is belangrijk om dat verschil te begrijpen voordat je beslist welk product je voor een bepaalde klus gaat gebruiken.

Het woord treklier verduidelijkt natuurlijk veel

Het basisverschil tussen een treklier en een takel is als volgt: Takels tillen dingen op. Lieren trekken dingen. Lieren zijn ontworpen om lasten horizontaal over een relatief vlakke ondergrond te trekken, terwijl takels kunnen worden gebruikt om lasten verticaal op te tillen en in de lucht op te hangen. Als je een last op een steile helling trekt – waar de last door de zwaartekracht naar beneden zou gaan als deze niet wordt ondersteund – dan wordt dit geclassificeerd als een hijswerk en is het gebruik van een takel vereist, niet van een treklier. Gelukkig bent u voor beide producten aan het juiste adres bij hijswinkel.nl.

Kan een lier als takel worden gebruikt?

Over het algemeen niet. Het is niet veilig om een standaard lier te gebruiken om lasten van de grond te tillen, omdat deze niet voor dit doel is ontworpen en het risico bestaat dat de last valt. Een van de belangrijkste verschillen tussen lieren en takels zit hem in het remsysteem. Een treklier maakt normaal gesproken gebruik van dynamische remmen die speciaal zijn ontworpen om rollende lasten te ondersteunen. Niet om gewichten op te heffen. De tandwielen van een dynamisch remsysteem vergrendelen automatisch bij het trekken van een last. Maar het verticaal optillen van een gewicht kan de kracht van dit systeem overbelasten, waardoor de last wegglijdt en de tandwielen mogelijk worden beschadigd.

Speciale mechanische techniek

Takels maken gebruik van mechanische remmen die speciaal zijn ontworpen om de last die u optilt te vergrendelen en te ondersteunen. Dit systeem is veel beter geschikt voor verticaal tillen, en in tegenstelling tot lieren zijn de meeste takels uitgerust met lastbegrenzers om te voorkomen dat u probeert een gewicht te tillen dat te zwaar is voor de takel.

Nu u het verschil weet tussen takels en treklieren, kunt u een bezoek brengen aan www.hijswinkel.nl om het product dat u nodig hebt te bekijken en eventueel te kopen.

Over

You may also like...

Reacties gesloten.