Erikvenneman
Image default
Eten en drinken

3 Tips voor het verwerken van seizoensgroenten

Groenten zijn zeer belangrijke bronnen van vitamines, mineralen en antioxidanten die de mens van vele gezondheidsvoordelen voorzien. De seizoensgebonden groenten soorten hebben elk hun eigen set van specifieke voorwaarden voor een ideale groei en kwaliteit. Daarom worden dit soort groenten het hele jaar door op verschillende locaties en in verschillende seizoenen geteeld en geoogst.

Zijn seizoensgroenten voedzamer?

 

Welnu, de voedingswaarde van groenten is direct na de oogst het hoogst en neemt na verloop van tijd af. Dus zodra deze groenten geoogst zijn, worden ze direct vervoerd en opgeslagen. Om zo hun bederf te verminderen en de voedingskwaliteit te behouden.

Moeten we vaker seizoensgroenten eten?

 

Ja! Want het kopen van lokale en seizoensgebonden groenten kan betekenen dat je een grotere verscheidenheid aan producten krijgt om uit te kiezen. En in sommige situaties kan het lokaal en seizoensgebonden geproduceerde voedsel de beste milieu optie zijn.

 

Groenten worden veelal seizoensgebonden geproduceerd. Maar de markt heeft het hele jaar door producten nodig. Gedurende vele decennia werd dit probleem van het afstemmen van deze productbeschikbaarheid op de vraag van de consument op twee manieren opgelost:

 

  • De verkoop van verse producten tijdens de oogst en kort daarna

  • De rest van de groenten werd direct verwerken om de rest van het jaar aan de vraag te voldoen

 

Maar naarmate de technologie verbeterde en de inkomens van de consumenten stegen. Werd het zo mogelijk om het hele jaar door verse producten te leveren. Dus verwachten de consumenten nu elke maand van het jaar weer bijvoorbeeld verse tomaten, aardbeien en sla. Plus er blijft daarnaast nog steeds een grote vraag naar verwerkte groenten.

De verwerking van seizoensgroenten

 

De retailers van verse groenten producten kunnen daardoor nu van duurzame inkomsten genieten. Aangezien dit de producten zijn die mensen normaal gesproken het hele jaar door consumeren.

 

Als jij als groenteteler of leverancier overweegt om dit soort zaken te gaan doen. Dan moet jij jezelf met effectieve marketingstrategieën uitrusten. Strategieën die jou niet alleen kunnen helpen je producten te promoten. Maar die de consumenten ook over de consumptie van verse producten kunnen informeren.

Verse Markten

 

Sommige retailers sluiten het hele jaar door contracten met de verpakkers van verse groenten af. Die op hun beurt weer contracten met telers kunnen sluiten. Het is echter onwaarschijnlijk dat grote retailers en verpakkers hun producten rechtstreeks van een enkele, kleinschalige teler kopen.

 

Je kunt als kleinschalige groenteteler dan overwegen om rechtstreeks aan retailers te verkopen. Je moet daarvoor wel jouw eigen marketingsysteem ontwikkelen. Je zult dan in feite zelf de teler, verpakker en groothandel worden. Je kunt hiervoor een koeltrailer huren om de groenten (tijdelijk) in op te slaan.

Voorverpakte producten

 

Maar met de juiste middelen kun jij jouw groenten ook voorverpakken. Zodat de consumenten van de extra waarde uit de van jou gekochte producten kunnen genieten. Een voorverpakking optie die jij kunt toepassen, is deze groenten voor te snijden. Want sommige consumenten willen niet echt veel tijd aan het wassen, schillen en snijden van groenten besteden. Een andere voorverpakking optie is het produceren van single-serve maaltijden. Deze single-serve producten bestaan ​​vaak uit voorgesneden en voorgewassen groenten.

Voorbereide maaltijden

 

Er zijn ook veel consumenten die gewoon thuis willen eten zonder lang te hoeven koken. Om deze doelgroep te bedienen, wil je misschien maaltijdpakketten of volledig bereid voedsel verkopen. 

 

Deze maaltijdpakketten bevatten voor geportioneerde ingrediënten en stapsgewijze instructies over hoe ze gekookt moeten worden. Als alternatief bieden de zogenaamde ‘heat-and-eat’ kant-en-klare maaltijden een volledig bereide en verpakte maaltijd. Die naar wens door de consument verwarmd kan worden.

 

Al deze marketingstrategieën voor het verkopen van groenten kunnen jou helpen om je groentenbedrijf op elk aspect een boost te geven. Maar je moet dan natuurlijk eerst zoveel mogelijk over de consumenten weten die jouw product(en) kunnen en willen kopen.

 

Het gaat hier om vragen zoals: welke producten kopen jouw potentiële consumenten, waar kopen ze deze en wanneer zijn deze producten beschikbaar? Zo kan jij de consumptie van verse seizoensgroenten optimaal aanmoedigen. Dat is niet alleen gezond voor de consument, maar ook voor de gezondheid van jouw bedrijf!