Erikvenneman
Image default
Eten en drinken

DIM supplement voordelen

Wat is Diindolylmethaan (DIM)? 

Diindolylmethaan, kortweg DIM, is een plantaardige indool – een plantaardige verbinding met gezondheidsbevorderende eigenschappen. DIM en andere plantaardige indolen komen voor in alle kruisbloemige groenten. Kruisbloemige groenten zijn onder andere kool, broccoli, spruitjes en bloemkool. Wanneer Diindolylmethaan DIM de ‘goede’ oestrogeenmetabolieten verhoogt, is er een gelijktijdige verlaging van de niveaus van ongewenste of ‘slechte’ oestrogeenmetabolieten.

Diindolylmethaan in het DIM supplement draagt op de meest natuurlijke manier bij aan een betere stofwisseling door samen te werken met je eigen hormonen en hun werking aan te passen om hormonale onbalans te voorkomen. DIM produceert meer ‘goede’ oestrogeenmetabolieten, die met testosteron concurreren om eiwitbinding, en helpt om een iets hoger ‘vrij’ testosteronniveau te handhaven. Vrij testosteron is testosteron dat actiever is. De ‘goede’ oestrogeenmetabolieten samen met een verhoogd vrij testosteron, bevorderd door DIM, verhogen de vetmobilisatie en een vetverbrandend metabolisme.

DIM supplementen brengen drie belangrijke voordelen 

  • DIM supplement laat oestrogeen metaboliseren langs de 2-hydroxy estronroute
  • DIM maakt gebonden testosteron vrij
  • DIM werkt als een natuurlijke aromataseremmer.

Hoewel het nog steeds als voedingssupplement op de markt wordt gebracht, blijkt dat I3C (Indole-3-carbinol) pas actief is in je lichaam als het is omgezet in DIM. I3C is zeer onstabiel en kan veranderen in vele andere stoffen waarvan de werking ongewenst is.

DIM, het meest actieve indool in kruisbloemige groenten, is een gezonde stimulans voor het gunstige metabolisme van oestrogeen bij mannen en vrouwen. Het handhaven van een gezonde hormonale balans, ongeacht je leeftijd, verbetert hoe je eruit ziet en je voelt. Het basisgegeven is dat oestrogeen een enorme steun kan zijn voor levenslange gezondheid, maar alleen als het veilig en efficiënt wordt gemetaboliseerd.

Om veranderd te worden in de uiteindelijke vormen om het lichaam te verlaten, moet oestrogeen gecombineerd worden met zuurstof als onderdeel van een aërobe stofwisseling. Oestrogeen vereist een metabolisme dat vergelijkbaar is met dat van DIM en andere natuurlijke indolen.

DIM en 2-hydroxy oestrogenen

Goede metabolieten staan bekend als 2-hydroxy oestrogenen. Van veel van de voordelen die aan oestrogeen worden toegeschreven, waaronder het vermogen om hart en hersenen te beschermen met zijn antioxiderende werking, is nu bekend dat ze van deze goede metabolieten komen. Wanneer DIM de 2-hydroxy oestrogenen verhoogt, is er een gelijktijdige vermindering van ongewenste, of slechte, oestrogeen metabolieten. Deze omvatten de 16-hydroxy en 4-hydroxy oestrogenen die geen antioxidanten zijn en zelfs kanker kunnen veroorzaken. Een grotere productie van deze slechte oestrogenen wordt bevorderd door overgewicht en blootstelling aan een aantal door de mens gemaakte milieuchemicaliën. De goede oestrogeenmetabolieten zijn natuurlijke regulatoren van de energiestofwisseling – ze bevorderen de actieve afgifte van opgeslagen vet voor betere energie tijdens inspanning.

Een andere unieke eigenschap van de goede oestrogeenmetabolieten is hun vermogen om de celgroei te reguleren, waardoor beschadigde cellen worden opgeruimd. Dit gebeurt omdat goede oestrogeenmetabolieten het proces van geprogrammeerde celdood ondersteunen, waarbij beschadigde cellen op natuurlijke wijze uit het lichaam worden geëlimineerd.

DIM supplement en virale infecties

Van het DIM supplement is ook aangetoond dat het helpt virale infecties onder controle te houden, de immuunfunctie ondersteunt en bepaalde vormen van ontsteking vermindert. DIM draagt op de meest natuurlijke manier bij aan een betere stofwisseling door samen te werken met je hormonen en hun werking aan te passen om hormonale onbalans te voorkomen. Door een efficiëntere vetstofwisseling te ondersteunen en testosteron te helpen bevrijden van zijn drager-eiwitten, vergroten deze metabolieten de ontwikkeling van sterkere en metabolisch actievere spieren. Vrije, of niet-eiwitgebonden, testosteron en 2-hydroxy oestrogeen metabolieten geven een hormonaal signaal aan de spieren om te groeien door meer van het structurele eiwit toe te voegen dat nodig is voor omvang, kracht en beweging. Deze metabolische toestand die spiergroei bevorderd wordt anabolisme genoemd. Mensen met sterkere spieren zijn beter in staat om vet te verbranden en een jeugdige, magere lichaamssamenstelling te behouden.

Gezonde stofwisseling

De gezonde stofwisseling van oestrogeen ondersteunt een beter functioneren, een betere stemming, een gezonde vetstofwisseling, een gezond hart en een gezonde bloedsomloop, en een beter geheugen. Op lange termijn verlaagt het behoud van een gezonde stofwisseling van oestrogeen het risico op borstkanker en baarmoederkanker.

Lees meer over: Stofwisseling

DIM en het oestrogeenmetabolisme

Een verminderd oestrogeenmetabolisme kan problemen veroorzaken zoals slaapproblemen, overmatige menstruatie of gevoelige borsten. Ook kan een traag oestrogeenmetabolisme de werking van de kleine hoeveelheid testosteron die bij vrouwen aanwezig is verminderen. Dit is relevant omdat actief, of vrij, testosteron bij vrouwen nauw samenhangt met een positieve stemming, interesse in seks, en een actief aëroob metabolisme. Een verbeterd oestrogeenmetabolisme met DIM produceert meer goede oestrogeenmetabolieten, die met testosteron concurreren om eiwitbinding, wat helpt om een iets hogere vrije testosteronspiegel te handhaven.

Bij mannen bouwt zich te veel oestrogeen op in drie veel voorkomende situaties: overgewicht, overmatig alcoholgebruik en roken. Dit gebeurt omdat chronische ontsteking, die met deze aandoeningen gepaard gaat, de omzetting van testosteron in oestrogeen verhoogt. 

Vele voordelen van DIM supplementen

Zoals je ziet hebben DIM supplementen vele voordelen, en als je er echt alles over wilt weten kun je het beste naar het artikel van Maud van Es gaan want zij heeft op Maudgeniet.nl een informatief artikel over DIM supplementen geschreven. Veel lees plezier!