Erikvenneman
Internet

Wat is een e sigaret

De e sigaret of elektronische sigaret bestaat uit een apparaat met een batterij en een verdamper. De batterij verwarmt de verdamper waarna een vooraf toegevoegde vloeistof, de zogenaamde liquid, verdampt. Deze damp wordt ingeademd, waardoor er geen sprake is van “roken”, maar van “dampen”.

De liquid kan nicotine bevatten, maar is ook zonder nicotine verkrijgbaar. Omdat de liquid een toegevoegd aroma bevat, heeft de damper veel keuze om zijn favoriete liquid te kiezen. Populair zijn liquids met fruitsmaken, menthol of met een tabakssmaak. Liquids met nicotine bevatten 18,- 12,- 6,- of 3 mg nicotine. Mensen die willen stoppen met traditioneel roken gebruiken hiervoor soms de elektronische sigaret en bouwen het nicotinegehalte langzaam af tot 0 mg.

Geschiedenis van de e sigaret

Het eerste patent op een e sigaret stamt uit 1963. Ondanks belangstelling van enkele fabrikanten heeft de uitvinder Herbert A. Gilbert het apparaat nooit in productie laten gaan. Over het algemeen wordt de Chinese man Hon Lik sinds 2003 gezien als de uitvinder van de huidige generatie elektronische sigaretten. Vanaf 2005 is het model onder de naam Ruyan geproduceerd.

Ondanks tegenstand van de minister van volksgezondheid Edith Schippers heeft de rechter bepaald dat de e sigaret niet gezien mag worden als een geneesmiddel omdat het geen noemenswaardig effect heeft op het fysiologische functioneren van de mens. Bovendien is de aanschaf bedoeld als genotsmiddel en wordt het gebruikt naast of als alternatief voor de gewone sigaret.

Verschillende soorten Elektronische sigaretten

Elektronisch sigaretten zijn verkrijgbaar in vele soorten. De meest eenvoudige is de sisha pen. Dit is een wegwerp sigaret die meestal geen nicotine bevat. Ze lijken wel wat op een normale sigaret en hebben een vergelijkbare zuigkracht. Na 300 tot 400 pufjes is de sisha pen leeg. Dit model is geschikt als eerste kennismaking met het dampen. Daarnaast zijn er E sigaretten met cartridges waarbij de cardridge wordt vervangen als deze leeg is. Tegenwoordig zijn de pod systemen populair. Deze zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen waardoor de output, dus de hoeveelheid damp, zal verschillen.

Een mod heeft verschillende instelmogelijkheden en lijkt niet meer op de traditionele sigaret. Voltage, wattage en temperatuur zijn naar eigen voorkeur in te stellen. Ze zijn verkrijgbaar met een ingebouwde of losse oplaadbare batterij, en het reservoir voor de liquid is hervulbaar. Omdat de brander, ook wel coil genoemd, langzaam minder zal functioneren, is deze ook eenvoudig te vervangen. Informatie over alle modellen zijn online te vinden, of kom eens langs in een gespecialiseerde winkel waar een goede uitleg wordt gegeven over het gebruik van de vele modellen e sigaretten.