Erikvenneman
Zakelijke dienstverlening

Waar op letten als je goedkope verhuisdozen wil kopen

Goedkope verhuisdozen zijn zeer gewild bij elke verhuizing. Of het nou je eerste verhuizing of dat je al voor de twintigste keer van plek verwisselt, uiteindelijk is iedereen te spreken over een mooie besparing. 

Waar moet je op letten bij goedkoper verhuisdozen?

Als je ervoor kiest om de budget route te bewandelen zijn er wel een paar zaken waar je goed op moet letten. Zo voorkom je een miskoop waarbij je het geld twee keer moet uitgeven, weg besparing! 

De doos zelf

De winkel

Ervaringen van anderen

Aantal lagen van het materiaal

De stevigheid van een verhuisdoos is sterk afhankelijk van het aantal lagen en het materiaal waarvan deze gemaakt is. Verhuisdozen met één enkele laag karton bestaan (bijna) niet. Daar is een goede reden voor, een doos met slechts één kartonlaag is zo slap als zes bij elkaar gevouwen papiertjes. Te zwakke verhuisdozen vallen om, zakken in elkaar en zijn niet op te tillen zonder dat ze vervormen. Let dus in ieder geval op dat de verhuisdoos uit minstens twee en liever drie lagen karton bestaat. 

Draagkracht van de doos

Fabricanten van verhuisdozen specificeren de draagkracht van de doos. Dit gebeurt op basis van het aantal kilo spullen dat je veilig in betreffende verhuisdoos kan vervoeren. Deze productspecificatie meten fabricanten op basis van het idee dat de spullen gelijkmatig verdeeld worden over de hele bodem van de doos. De beste manier hiervoor is de doos vanaf de wanden naar binnen toe te vullen met spullen. Zo voorkom je dat alle spullen in het midden van de doos staan tijdens de verhuizing. In dat geval zal de gespecificeerde draagkracht van de doos sterk afnemen en verhoogt het risico op een kapotte doos. Dat lijkt op het eerste gezicht niet zo’n ramp totdat je bedenkt dat alle spullen uit te doos ook kunnen beschadigen door vallen, stoten en omgevingsschade. 

Prijs per stuk (let op instinkers)

Zelfs bij lage prijzen is het oppassen geblazen. Zo zijn er een aantal webshops dat dankbaar gebruik maakt van de onoplettende koopjesjager. Dat doen ze door de prijs per stuk niet te vermelden of door prijzen exclusief BTW te communiceren in hun webwinkel. Reken daarom altijd de prijs per doos uit in plaats van dat je alleen kijkt naar de totaalprijs. 

Betrouwbaarheid van de webshop

De betrouwbaarheid van een webshop is steeds makkelijker te onderzoeken. Zo zijn er talloze review- en beoordelingswebsites waar klanten hun ervaringen kunnen delen. Let wel op dat sommige review-websites nep-ervaringen plaatsen of negatieve reviews verwijderen. Dat kan je makkelijk zien als er uit één bepaalde periode heel veel positieve reviews zijn en daarna niet meer. Bijvoorbeeld 10 positieve reviews in één week en daarna een maand niets kan een zeer sterke indicatie zijn dat een review-site niet helemaal eerlijk te werk gaat. 

Ervaringen van anderen op internet

Als de prijs per doos goed is, zo ongeveer onder €1,50 per stuk, de wanden van de doos uit twee of meer lagen bestaan en de webshop betrouwbaar is kan je jouw goedkope verhuisdozen met een gerust hart online bestellen. Hou er natuurlijk wel rekening mee dat deze dozen niet voor niets zo goedkoop zijn. Ze zullen hooguit twee verhuizingen mee gaan.