Erikvenneman
Image default
Bedrijven

Tips bij het werken van elektra

Als eigenaar van je eigen woning ben je verantwoordelijk voor de veiligheid van de elektrische installatie. Wanneer je gaat werken met de elektra in je huis is het daarom belangrijk dat je stil staat bij je eigen veiligheid en de veiligheid van je medebewoners. het is daarom belangrijk dat je de juiste kennis hebt over de elektra in je huis, zodat je problemen veilig kunt verhelpen. ook bij kleine en snelle klusjes is het belangrijk om secuur te werken en te weten wat je doet.  Je moet met elektriciteit altijd zorgvuldig omgaan. Hou je daarom aan de voorschriften van de NEN 1010 en het bouwbesluit. 

Spanningsloos werken 

Spanningsloos werken is volgens de NEN 3140 alleen mogelijk als je aan een elektrische installatie gaat werken die volledig spanningsloos is. Dit betekent dat als  je gaat werken er geen spanning zit op het deel waar je werk. Ook het deel rondom je werkplek mag niet onder stroom staan. je maakt je werkplek spanningsvrij door de hoofdschakelaar uit te zetten. Je kunt ook door middel van de aardlekschakelaar of losse delen van de groep de installatie uitschakelen. Je kunt er ook voor kiezen om bijvoorbeeld een werkschakelaar te kiezen als je bijvoorbeeld met machines werkt.

Voorkom overbelasting van groepen

Alle apparaten die je in je huis aansluit hebben een bepaald vermogen. Maar als je te veel stroom gebruikt voor het aantal vermogen dat de apparaten hebben dan krijg je overbelasting. Dit kan bijvoorbeeld komen door grootgebruikers zoals een wasmachine, wasdroger en vaatwasser tegelijk aanstaan. Maar het kan ook gebeuren bij apparaten zoals een waterkoker en een koffiezetapparaat. Bij overbelasting worden de elektriciteitskabels erg warm, dit is gevaarlijk omdat het kan zorgen voor brand. Je kunt overbelasting wel voorkomen door elektrische apparaten per ruimte op verschillende groepen aan te sluiten. En sluit niet meer apparaten op een groep aan die enkel of samen een groter vermogen hebben dan 3500 Watt.