Erikvenneman
Image default
Financieel

Sparen of investeren: welke is beter?

Vermogen opbouwen voor later doe je door te sparen en/of te investeren. Sparen geeft je over het algemeen meer zekerheid. Maar op langere termijn (drie jaar of langer) is het verwachte rendement van een investering in bijvoorbeeld activa of belegging vaak hoger dan bij sparen. Daar hoort natuurlijk wel een risico bij. Want je kan met investeren ook een deel van je inleg of je gehele inleg verliezen. Wil jij nou weten wat beter bij jou past? In dit artikel leggen we je graag de voor- en nadelen tussen sparen en investeren uit, zodat jij straks weet of het beter voor jou is om te sparen of om te investeren. 

De voor- en nadelen van sparen

Een groot voordeel van sparen is natuurlijk de zekerheid die het brengt, er zit 0 risico aan verbonden. Elke euro die je spaart, blijft immers op je rekening staan totdat jij hem opneemt. Zelf als een bank failliet gaat, garandeert het Depositogarantiestelsel onder voorwaarden je spaartegoed tot €100,000. Ook  is het zo dat hoe langer jij je geld wilt vastzetten op een spaarrekening, hoe meer rente je kunt krijgen. Sparen geeft zekerheid ook omdat je bijna altijd direct bij je geld kunt. Dat is handig bij onverwachte uitgaven, of als je bijvoorbeeld een vakantie wilt boeken. 

Een nadeel van sparen is echter dat op dit moment de spaarrentes erg laag zijn. Daardoor krijg je weinig rente en groeit je vermogen heel langzaam. Als de inflatie hoger is dan de rente op je spaarrekening, wordt je vermogen eigenlijk zelfs minder waard. Dat is dan natuurlijk wel heel erg balen. Met investeren heb je de mogelijkheid om je geld te “laten groeien”. Door bijvoorbeeld te beleggen maak je (op lange termijn) kans op een hoger rendement dat je met een spaarrente zult krijgen.

Een nadeel  van investeren is echter dat je op korte termijn het risico loopt dat de actuele waarde van je investeringen (tijdelijk) lager is dan het geld dat je hebt ingelegd. Investeer daarom ook altijd alleen met het geld dat je over hebt. Ook is er met investeren ook altijd een risico dat je je gehele inleg kwijt raakt, denk bijvoorbeeld maar aan het investeren of beleggen in aandelen of cryptomunten

Wil je dus liever geen risico lopen? Dan past sparen waarschijnlijk beter bij jouw situatie. Elke euro die je spaart blijft op je rekening staan totdat jij hem opneemt. Spaargeld is daarom handig voor uitgaven op korte termijn. Investeren doe je vaak met geld dat je of over hebt of dat je voor langere tijd beschikbaar hebt. Of investeren iets voor jou is, hangt vooral af van de hoeveelheid risico die je wilt en kunt nemen. Door te spreiden kan je dit risico verlagen. Ook kan je er bijvoorbeeld voor kiezen om een combinatie te doen tussen sparen en investeren. Zo zet je een deel van je geld opzij en investeer je het andere deel.