Erikvenneman
Zakelijke dienstverlening

Outplacement

Outplacement is verleden tijd, lang leve loopbaanverandering!

Is outplacement achterhaald? Steeds meer mensen bezigen de termen ‘loopbaanverandering’,  ‘loopbaanadvies’ of ‘loopbaanbegeleiding’. Bij Outplacementbureau Werkcontact spreken we al sinds 2003 over de term outplacement, maar eerlijk gezegd zijn we geen fan van het woord, omdat het suggereert dat mensen die ‘in’ een organisatie zijn, binnenkort ‘out’ zullen zijn.

De definitie van outplacement en loopbaanverandering

Outplacement is een service die mensen helpt een organisatie te verlaten na een ontslag. Loopbaanverandering is eigenlijk hetzelfde want evenals outplacement zorgt loopbaanverandering voor de transitie van de ene baan naar de andere baan.
Maar toch spreekt men in het HR-werkveld liever van loopbaanverandering- coaching- of begeleiding. Want HR-professionals zijn het er over het algemeen over eens dat ‘loopbaanbegeleiding’ een meer accurate manier is om de ondersteuning die zij hun mensen bieden, te vermarkten dan ‘outplacement’. Sommige opdrachtgevers vragen ons zelfs het woord ‘outplacement’ niet in alle communicatie naar hun werknemers te gebruiken, iets wat we graag voor hen doen en waar we het eigenlijk ook wel mee eens zijn.

Ongeacht of we onze dienstverlening nu ‘outplacement’ of ‘loopbaanverandering’ noemen, het is cruciaal voor de HR-functionarissen de communicatie en timing goed te krijgen. Hoe eerder de werkgever vermeldt dat hij loopbaanondersteuning aanbiedt, hoe sneller elke medewerker begrijpt welke waarde het voor hem kan hebben. In de praktijk  zullen immers veel  medewerkers negatief reageren op elke verandering die zij tegenkomen – vooral als deze eindigt met een ontslag of een wijziging van hun arbeidsomstandigheden. Als een werkgever bijvoorbeeld een reorganisatie doorvoert, kan het introduceren van loopbaandiensten positiever werken doordat de betrokkenen medewerkers hun focus kunnen verleggen naar de toekomst.

Outplacementbureau Werkcontact is een in 2003 opgericht outplacementbureau. Werkcontact richt zich voornamelijk op de begeleiding  van 40- en 50 plussers en is actief in Noord- West- en Zuid Nederland. Meer informatie over outplacement en loopbaanverandering leest u op de website Outplacementverzekering.nl.

https://www.outplacementverzekering.nl