Erikvenneman
Image default
Bedrijven

Het verschil tussen automaat en handgeschakeld

Bij vrijwel iedere rijschool, zoals bijvoorbeeld autorijschool Maastricht, zal je les krijgen in een handgeschakelde auto. Dit komt omdat je op deze manier examen kan doen voor je B rijbewijs, zonder extra voorwaarden. Zodra je je examen doet in een automaat, ofwel een auto zonder koppelingspedaal, kan je alleen het B rijbewijs halen met toegevoegde code 78. Deze zegt dat je enkel mag rijden in een wagen met een automatische versnellingsbak. Maar wat is nu precies het verschil tussen een automaat en een handgeschakelde auto?

De werking van een handgeschakelde auto zoals bij autorijschool Maastricht

Zoals is genoemd, is het verstandiger om te leren rijden in een handgeschakelde auto, omdat je dan een rijbewijs kunt krijgen waarmee je uiteindelijk in beide soort auto’s kunt rijden. Om deze reden leer je bij veel rijscholen standaard rijden in een handgeschakelde auto. Dit vraagt wel iets meer uitdaging dan het besturen van een automaat, waardoor je waarschijnlijk langer zou doen over je rijlessen met een handgeschakelde versnellingsbak dan bij rijlessen met een automaat. Dit komt omdat je bij een handgeschakelde auto, naast de versnellingsbak zelf, rekening moet houden met het koppelingspedaal. Zo kun je namelijk niet schakelen zonder dat je dit pedaal volledig in hebt gedrukt. De meeste auto’s hebben 5 tot 6 versnellingen, waartussen je moet wisselen. Deze wisseling gebeurt zodra je veel toeren draait met de motor. Zodra de motor namelijk sneller draait dan 2000 toeren per minuut, zou je moeten schakelen.

De werking van een automaat

Een automaat wordt vaak gezien als een makkelijkere wagen dan een handgeschakelde auto, omdat alles al voor je gedaan wordt. Zo hoef je niet handmatig naar een hogere versnelling te gaan, en hoef je ook geen koppelingspedaal in te drukken. In plaats daarvan, zal je schakelen tussen verschillende standen, zoals rijden, parkeren, achteruit of in zijn vrij.

https://cordewenerscholing.nl/