Erikvenneman
Image default
Bedrijven

Wanneer kies ik voor dubbel glas en triple glas?

Vroeger was het overzichtelijk, toen had je alleen maar enkel glas. Toen waaide het ook gewoon in je huis en was stoken eigenlijk iets dat overbodig was. De warmte waaide zo je huis weer uit. Hoe anders is dat nu, nu de mogelijkheden wat betreft glas veel talrijker zijn. Wat dacht je van bijvoorbeeld dubbel glas en triple glas?

Dubbel glas wordt ook wel HR++ glas genoemd

Laten we eerst kijken naar dubbel glas, ook wel HR ++ glas genoemd. Dubbel glas bestaat uit twee ruiten die op een bepaalde afstand van elkaar op luchtdichte wijze met elkaar verbonden zijn. Daardoor ontstaat een isolerende ruimte. Daardoor is ook sprake van een veel betere isolatie ten opzichte van enkel glas. De energierekening gaat omlaag en het is veel behaaglijker in je woning.

Er worden geen warmte geleidende metalen gebruikt

Tegenwoordig kun je ook een beroep doen op triple glas. Er is dan sprake van drie isolatielagen. Dit type glas wordt ook wel HR+++ of driedubbel glas genoemd. Bij triple glas is sprake van stilstaande lucht of edelgas tussen de drie glasplaten. Dit soort glas isoleert nog weer beter dan dubbel glas, tot wel 30 procent zelfs. Dit heeft onder meer te maken met de spacer, de zwarte afstandshouder tussen het glas. Dat er sprake is van een nog betere isolatie heeft eveneens te maken met het feit dat er geen warmte geleidende metalen worden gebruikt.

Duurder in aanschaf en kunnen je kozijnen het aan?

Of je kiest voor dubbel glas of triple glas, is afhankelijk van een aantal factoren. Triple glas is duurder in aanschaf, terwijl aan de andere kant je energierekening verder daalt. De vraag is dus hoe het met de terugverdientijd staat. Ook moeten de kozijnen wel stevig genoeg zijn om het veel zwaardere driedubbele glas te kunnen dragen.