Erikvenneman
Image default
Woning en Tuin

4 soorten raamdecoratie die ideaal zijn voor lichtinval en privacy

Wil je zelf de hoeveel licht bepalen dat ruimte binnenkomt, maar wil je niet dat pottenkijkers je huis binnenkijken? Dan zijn er verschillende soorten raamdecoratie die hier een oplossing voor bieden. In dit artikel een aantal voorbeelden van raamdecoratie die jouw huis mooier maakt en pottenkijkers buiten houdt.

Jaloezieen

Met jaloezieen kun je zelf gemakkelijk de hoeveelheid licht en privacy in een ruimte bepalen door met een kleine beweging de lamellen te kantelen. Zo kun je de jaloezieen volledig openen om zo veel mogelijk te licht binnen te laten. Door de jaloezieen volledig sluiten kun je de kamer gedeeltelijk verduisteren. Als je de jaloezieen bijna of volledig sluit is het voor voorbijgangers niet mogelijk om naar binnen te gluren,  en heb je privacy als je daar behoefte aan hebt. Let op: als jaloezieen volledig gesloten zijn kunnen er nog steeds sprake zijn van minimale lichtkieren.

Plissegordijnen 

Plissegordijnen zijn een ideale oplossingen voor het hebben van veel lichtinval en toch het bewaren van veel privacy. Een plisségordijn kun je zowel van onder naar boven als van boven naar onder bedienen. Zo kun je aan zowel de boven- als onderkant lichtdoorlaten. Het middelste gedeelte van het raam wordt afgedekt en maakt het lastig voor voorbijgangers om naar binnen te kijken. 

Inbetween gordijnen 

Inbetween gordijnen zijn gemaakt van een lichtdoorlatende stof. Deze lichtdoorlatende gordijnen laten het licht van buiten door, maar beperken de inkijk van buiten af. Met deze gordijnen krijg je dus privacy als daar behoefte aan is, maar blijf je wel een grote hoeveelheid natuurlijk licht houden in, bijvoorbeeld, de woonkamer. 

Duo rolgordijnen 

Tot slot zijn duo rolgordijnen de perfecte raamdecoratie die de balans tussen lichtinval en privacy weten te vinden. Dit type rolgordijnen bestaan uit twee verschillende soorten stofstroken waarvan de ene lichtdoorlatend is en de andere transparant. Met deze verschillende stofstroken kun jezelf gemakkelijk bepalen hoeveel licht in je ruimt komt en hoeveel inkijk je hebt van buitenaf. Beide stofstroken bieden geen mogelijkheid tot inkijk.