Erikvenneman
Image default
Bedrijven

Wat is mediation nu eigenlijk?

Wanneer er ergens een conflict ontstaat tussen twee partijen, dan zal dit conflict opgelost moeten worden. Hierbij komt mediation om de hoek kijken. Denk bijvoorbeeld aan een geschil tussen een werknemer en een werkgever. Het kan ook tussen twee werkgevers of twee werknemers gaan. Zodra beide partijen er zelf niet onderling uit kunnen komen, kan de hulp ingeroepen worden van een onafhankelijke partij. Deze persoon wordt ook wel een bemiddelaar genoemd. Het is de taak van deze persoon om een gesprek aan te gaan tussen de twee partijen en om een gepaste oplossing te vinden. Zo kan het geschil met een mediation arbeidsconflict snel en eerlijk opgelost worden.

Mediation en arbeidsconflicten

Mediation is uitermate geschikt voor allerlei soorten arbeidsconflicten. Een mediator is namelijk een neutrale partij die zich alleen bezig houdt met de feiten en niet met meningen. Ook zal een mediator geen oplossing opdringen aan beide partijen. Alleen wanneer beide partijen zich in de oplossing kunnen vinden, zal deze pas gekozen worden. Met de belangen van beide partijen zal rekening gehouden worden wanneer men voor mediation arbeidsconflict kiest. Het doel is om tot een duurzame oplossing te komen.

De reden dat de hulp ingeschakeld wordt van een mediator kan verschillende oorzaken hebben. Het kan namelijk zo zijn dat beide partijen niet van elkaar weten wat elkaars belangen en mogelijkheden zijn. Ook kan de hulp ingeschakeld worden wanneer beide partijen zelf geen mogelijkheden of oplossingen zien. Daarom zal een mediator als eerste de beide partijen hun belangen en mogelijkheden laten delen met elkaar. Zo weet elke partij waar ze aan toe is.

Mediation ter voorkoming van een juridische strijd

Wanneer een mediator met succes een overeenkomst kan vinden voor beide partijen, dan zal dit voor alle betrokkenen veel tijd en geld besparen. Het hoeft dan namelijk niet zo ver te komen dat iemand de stap richting de rechtbank zet. Bij een stap naar de rechter zullen voornamelijk persoonlijke belangen een grotere rol spelen dan bij een mediation arbeidsconflict. Probeer als een van de betrokken partijen dan ook voor een humane oplossing te gaan. Zo voorkom je in de meeste gevallen erger leed voor iedereen.

 

https://mediatorkaart.nl/arbeidsconflict/