Erikvenneman
Image default
Marketing

Wat is een ankertekst en hoe werkt het precies?

Wanneer je begint met het (laten) schrijven van content voor je website, is het belangrijk om ook te letten op de structuur van de pagina’s en hoe deze door zoekmachines worden geïndexeerd. Eén van de termen die daarbij komt kijken is ‘ankertekst’. Maar wat is dat nu precies, en waarom is het belangrijk? In deze blog vertellen we je alles over de betekenis van ankerteksten en waarom je er als website-eigenaar in zou moeten investeren.

De betekenis van ‘ankertekst’

Laten we eerst beginnen met de betekenis van het woord ‘ankertekst’. Kort gezegd is een ankertekst de tekst die zichtbaar is op een link die verwijst naar een andere pagina of een ander deel van dezelfde pagina. Ankerteksten worden gebruikt om de lezer van de pagina meer informatie te geven over de content waar de link naartoe leidt. Daarnaast geven ze ook aan zoekmachines meer informatie over waar de link naartoe verwijst.

De drie pijlers van ankertekst

Er zijn drie belangrijke pijlers als het gaat om het opstellen van ankerteksten: relevantie, diversiteit en geloofwaardigheid. Relevantie houdt in dat de ankertekst nauw aansluit bij de content waar de link naartoe verwijst. Diversiteit betekent dat er niet te vaak dezelfde ankertekst gebruikt moet worden. Geloofwaardigheid zit hem voornamelijk in de achterliggende pagina waar de link naartoe verwijst, en in het feit dat de website waar de link op staat als kwalitatief wordt beschouwd.

Waarom je volgens ons moet investeren in ankerteksten

Er zijn tal van redenen waarom je als website-eigenaar zou moeten investeren in ankerteksten. Om te beginnen zorgen relevante ankerteksten ervoor dat gebruikers sneller de informatie vinden waar ze naar op zoek zijn. Daarnaast dragen ze bij aan een positievere gebruikservaring van de pagina. Maar waar het uiteindelijk om draait, is de hogere ranking in zoekmachines die can wordt behaald met goede ankerteksten. Zoekmachines zien deze namelijk als signalen van relevantie en waardevolheid van de pagina.

In het kort

Om nog even kort samen te vatten: een ankertekst is de tekst op een link die verwijst naar een andere pagina of een ander deel van dezelfde pagina. Er zijn drie belangrijke pijlers die van belang zijn bij het opstellen van goede ankerteksten: relevantie, diversiteit en geloofwaardigheid. Het investeren in ankerteksten kan bijdragen aan een positieve gebruikservaring van de pagina, maar nog belangrijker: het kan leiden tot een hogere ranking in zoekmachines.

Meest voorkomende vragen

Hieronder hebben we nog enkele veelgestelde vragen over ankerteksten opgesomd:
– Zijn er algemene regels voor het opstellen van ankerteksten?
Ja, zoals eerder genoemd zijn relevantie, diversiteit en geloofwaardigheid belangrijk bij het opstellen ervan.

– Moet ik altijd een ankertekst gebruiken bij een link?
Nee, het is niet altijd nodig, maar het kan wel bijdragen aan een betere gebruikservaring van de pagina en een hogere ranking in zoekmachines.

– Kunnen te veel ankerteksten schadelijk zijn voor mijn website?
Ja, als er te vaak dezelfde ankertekst gebruikt wordt, kan dit schadelijk zijn voor de ranking in zoekmachines. Het is dus belangrijk om te variëren en goed te letten op de relevantie van de ankerteksten.

Conclusie

Ankerteksten zijn dus niet alleen belangrijk voor de gebruikservaring van de pagina, maar kunnen ook een grote rol spelen bij het behalen van een hogere ranking in zoekmachines. Het is van belang dat de ankerteksten relevant, divers en geloofwaardig zijn, en dat er voldoende variatie is om de gebruiker van waardevolle informatie te voorzien. Door te investeren in goede ankerteksten, draag je bij aan een betere positie in zoekmachines en aan een positievere gebruikservaring van je pagina.