Erikvenneman
Image default
Bedrijven

Wat is een alternatief voor bitcoin?

Iedereen kent de bekende bitcoin wel, de bekendste en oudste cryptomunt in de wereld. Elke week is er wel weer nieuws te vinden over deze munt. Met gigantische koersstijgingen en dalingen is het lastig om in te schatten waar bitcoin staat. Er zijn echter genoeg andere, nieuwe cryptomunten die wellicht op de langere termijn beter zijn dan bitcoin. Vrijwel elke cryptocurrency heeft zo zijn eigen voor- en nadelen.

Waar moet je beginnen met zoeken?

Bitcoin is niet echt energiezuinig. Om het hele bitcoin netwerk in stand te houden en door het minen van bitcoin, heeft het inmiddels meer stroom nodig dan verschillende grote landen. Vandaar dat steeds meer mensen en investeerders op zoek zijn naar alternatieven. Er zijn echter al overheden die het minen van de bitcoin munt snel willen verbieden, maar ook de handel in de munt. Maar wat is een alternatief voor bitcoin?

De alternatieven

Er zijn meerdere alternatieven voor Bitcoin. Er zijn verschillende cryptocurrency projecten met dezelfde soort doeleinden als bitcoin, maar met hun eigen techniek en netwerk. Zo zijn er bijvoorbeeld vergelijkbare munten die veel milieuvriendelijker zijn. De alternatieven die we hier zullen bespreken hebben allemaal hun eigen blockchain netwerk.

Alt coins

De eerste munt die we gaan bespreken is Ethereum. Na bitcoin is dit de bekendste cryptocurrency. De munt bestaat ook al enkele jaren, maar heeft t.o.v. Bitcoin een transactiesnelheid die 8 keer sneller is. Daar waar bitcoin voornamelijk een investeringsmogelijk is, is Ethereum meer een platform. Het is namelijk mogelijk om verschillende toepassingen op het Ethereum netwerk te draaien. Zo kan men hun eigen cryptocurrency of applicaties ontwikkelen op dit netwerk.

Een andere munt is Cardano. Het grote voordeel van Cardano t.o.v. Bitcoin is het energieverbruik. Dit komt door het Proof-of-Stake systeem i.p.v. het Proof-of-Work systeem van Bitcoin. Het andere voordeel hiervan is een hogere schaalbaarheid. Bij bitcoin is het namelijk het geval dat hoe meer mensen het netwerk gebruiken, hoe hoger het energieverbruik zal worden. Bij Cardano gebruiken ze echter geen ingewikkelde algoritmes, waardoor het energieverbruik laag blijft. Ook de transactiekosten kunnen daardoor lager blijven en de transacties zijn stukken sneller dan bij Bitcoin.

https://bankr.nl/crypto/alternatief-voor-bitcoin/