Erikvenneman
Image default
Gezondheid

Spiritualiteit in verschillende vormen

Je kunt op verschillende manieren spiritueel zijn, iedere persoon mag zijn eigen voorkeur hebben. Wat jou voorkeur is, wordt doorgaans bepaald door zaken als culturele achtergrond en wat je als persoon in het leven hebt meegemaakt. De verschillende vormen van spiritualiteit worden vaak op verschillende manieren ingedeeld. In deze blog bespreken wij enkele vormen uit de indeling van Philip Sheldrake, professor aan de universiteit van Cambridge.

Ascetische vorm

Het woord ascetisch komt van het Griekse woord áskesis, dat vertaald wordt naar discipline of training. Men stelt dat dit woord is ontstaan uit de context van de atletiek, een sport dat zijn oorsprong vond in het oude Griekenland. Atleten dienen namelijk volgens strenge regels te leven om hun lichaam in topconditie te houden. In deze spiritualiteitsvorm staat discipline en duidelijke leefregels dus centraal. Deze regels dienen namelijk om je op een belangrijk doel te kunnen richten. Spirituele ontwikkeling in ascetische spiritualiteit betekend dus dat je materialisme afwijst.

Mystieke vorm

Het woord mystiek is ontstaan uit het Oudgriekse woord mystikos, welke in feite geheim of verbondenheid met een religieus mysterie betekent. Tegenwoordig verbindt men mystiek doorgaans met esoterie, wat het verlangen naar een bijzonder diep inzicht of verlichting inhoudt. Spirituele ontwikkeling in mystieke spiritualiteit betekent niet per definitie nodig dat je afstand neemt van het gewone dagelijkse leven. Het is juist de bedoeling dat je het gewone leven op een andere manier gaat bekijken, waardoor je in verbinding komt met de ultieme werkelijkheid.

Actief participerende vorm

Binnen het dagelijks leven streeft eenieder naar zaken als authenticiteit, vervulling en verlichting. Deze vorm van spiritualiteit geeft aan dat iedereen spirituele groei kan bereiken. Het is zeker niet de bedoeling om afstand te nemen van gezin en/of werk. Het is namelijk juist de bedoeling om levensdoelen van het dagelijkse leven te vervullen.

https://www.vianovalis.nl/cursus-spirituele-ontwikkeling/