Erikvenneman
Image default
Bedrijven

Waarom is een ventilator soms verplicht?

In Nederland willen veel mensen in de zomer hun huis verkoelen. Het plaatsen van een ventilator zorgt niet alleen voor een goede ventilatie, maar ook voor de nodige verkoeling op de dagen dat het warm is. Wist je dat op sommige plaatsen ventilatie verplicht is? Ook nu tijdens corona is goede ventilatie erg belangrijk.

Ventilatie in huis

Bij het bouwen van een nieuw huis is het verplicht om ventilatoren te laten plaatsen. De ventilatoren worden standaard aangebracht in de badkamer en de wc. In de badkamer is ventilatie vooral van belang. Als je doucht, komt er namelijk koolmonoxide vrij en verdwijnt de zuurstof uit de lucht. In Nederland wordt bijna altijd een ventilator in de afzuigkap aangebracht. Als je de afzuigkap aanzet, kan je de ventilatie horen. De ventilatie voorkomt rookwolken en heftige geuren. Je hebt dus onbewust meer ventilators in huis als je denkt. Toch gebruiken de meeste mensen ventilators als verkoeling. Sommige hebben liever een airco in huis. Een airco is handiger dan je constant een koele temperatuur wilt. Een airco heeft een groot nadeel. Hij maakt de lucht erg droog, waardoor je last van je keel kunt krijgen. Ventilatoren heb je in allerlei verschillende soorten en maten.

Luchtverversing in gebouwen

Nu is voldoende ventilatie in gebouwen belangrijker dan ooit. Voldoende luchtverversing verkleint namelijk de verspreiding van ziekteverwekkers die luchtweginfecties, zoals het coronavirus kunnen veroorzaken. Het is daarom belangrijk om ramen en deuren open te zetten in ruimtes waar mensen samenkomen. Bij goede luchtverversing is afvoer van de oude lucht en rechtstreekse toevoer van verse buitenlucht nodig. In de horeca en bij sportverenigingen gelden op dit moment aanvullende regels rond de ventilatie-eisen.

Ventileren van grote ruimtes

Ook bij grote ruimtes is het belangrijk om een goed ventilatiesysteem te hebben. Voor grote ruimtes, zoals fabriekshallen en werkplaatsen wordt meestal een axiaal ventilator gebruikt. Ook in de agrarische sector wordt een axiaal ventilator veel gebruikt. Een axiaal ventilator heeft een grote capaciteit en kan daarom ook grote hoeveelheden lucht verplaatsen. De waaier van de ventilator bestaat uit voorovergebogen schoepen. Hierdoor kunnen extra grote hoeveelheden lucht worden getransporteerd. Een axiaal ventilator kun je aanschaffen in een rond of vierkant model.

https://www.novenco-building.com/nl/producten/axiaal-ventilatoren/