Erikvenneman
Woningen

Tips voor alarm- en videobewakingstests

Test de alarmsystemen. Met sirenes en camera’s ontmoedigen ze inbrekers. Bij de test van het alarmsysteem blijkt echter dat zelfs het beste model voor de doe-het-zelf-installatie zwakke punten vertoont.

Zorgen over een inbraak is reden genoeg voor huiseigenaren om een bewakingscamera te installeren. Voorzieningen treffen met inboedelverzekering. Neem bewakingscamera’s. Ze houden de hele een oogje in het zeil op het huis.

Voorzie je buitendeuren van een veiligheidscilinder zoals bijvoorbeeld de populaire MP83 van Litto.

Neem een goede inboedelverzekering

Als inbrekers toch het huis binnen zijn gekomen, hadden de bewoners voorzorgsmaatregelen moeten nemen – met een inboedelverzekering. Hoe duur de bescherming is, wordt bepaald door het risico van inbraak in de woning.

Bewoners van plaatsen met het laagste inbraakrisico, betalen lagere premies dan mensen met hetzelfde huishouden in steden als Amsterdam en Rotterdam. Een verandering van verzekering biedt een groot voordeel. Als er iets gestolen is, compenseert de verzekering de schade.

Welke polissen een goede bescherming bieden, kun je online gemakkelijk achterhalen.

Voorkomen met eenvoudige trucs

  • De juiste indruk. Overvolle brievenbussen, wilde voortuinen of lege vuilnisbakken lijken een uitnodiging voor ongenode bezoekers. Potentiële inbrekers zouden niet eens het idee moeten krijgen dat iemand op vakantie is geweest. Hoe meer bewoond huizen en appartementen er uitzien, hoe beter. Buren, vrienden en familie kunnen elkaar helpen om het huis en de flat bewoond te laten lijken: Vul de vuilnisbak met vuilnis, besproei de tuin, maai het gazon, maak de brievenbus leeg en wees waakzaam.

  • Licht aan, licht uit. In huis bieden moderne spaarlampen in combinatie met timers waardevolle diensten: ze zijn ’s avonds nep aanwezig in de avonduren. In het algemeen helpt een goede buitenverlichting de buren of voorbijgangers om ’s nachts gemakkelijker ongewenste bezoekers te ontdekken.

  • Geluid is een afschrikmiddel. Ook geluid kan helpen. Als een tijdschakelaar met radio direct achter de woningdeur wordt geplaatst, klinkt er soms een stil geluid buiten zonder de buren te storen.