Erikvenneman
Woningen

Tips om zelf uw cv in topconditie te houden

Nagenoeg elk huis heeft wel een cv-ketel. Wat zou u zonder warm water en verwarming moeten? Wat niet iedereen zich realiseert, is dat diezelfde cv-ketel ook onderhoud nodig heeft om goed te blijven functioneren. Wanneer dat te lang verwaarloosd wordt, kan dat leiden tot storingen, hoge reparatiekosten of zelfs een koolmonoxidevergiftiging. Daarom is het belangrijk om regelmatig onderhoud te laten doen, bijvoorbeeld door loodgieter Amsterdam. Er zijn ook dingen die u zelf kunt regelen. In dit artikel laten we u zien wat er nodig is om uw cv in topconditie te houden.

 

Ontluchten

 

Hoe vaak hebt u het niet gehoord, bij uzelf of op uw werk: allerlei pruttelende en borrelende geluiden in de radiator. Meestal zit er dan lucht in de cv. Dit heeft als gevolg dat de verwarming niet goed warm wordt en dat kost extra energie. U kunt dit echter heel simpel oplossen door te ontluchten. U hebt er een ontluchtingssleutel (te koop bij de bouwmarkt) en een doek of bakje voor nodig.

 

  1. Draai alle radiatoren open en zet de thermostaat op 25 graden. Laat minstens tien minuten aanstaan.
  2. Zet nu de thermostaat op een lage temperatuur en wacht ongeveer tien minuten. Draai dan de radiatorknoppen weer dicht.
  3. Houd het doekje of bakje en de ontluchtingssleutel bij de hand. U begint met de laagst geplaatste radiator in uw woning. Houd het doekje of bakje bij het ontluchtingsventiel en draai het voorzichtig open met de sleutel. Wanneer er water uit komt, draait u het weer dicht. De radiatorkraan kan nu weer open.
  4. Doe dit bij alle radiatoren, de bovenste als laatste.
  5. Wanneer u alles gehad hebt, controleert u of de waterdruk in de ketel nog hoog genoeg is. Die moet tussen de 1,6 en 2 bar zijn. Wanneer dat niet het geval is moet u de cv-ketel bijvullen.
  6. De thermostaat kan nu weer op de juiste temperatuur ingesteld worden.

 

 

Cv-ketel bijvullen

 

Ander onderhoud dat u zelf kunt doen, is het bijvullen van de cv-ketel. Wanneer de waterdruk te laag is, komt het water niet goed op temperatuur en geeft de verwarming ook te weinig warmte af. Het beste is het om de ketel bij te vullen voordat u de cv-installatie ontlucht. Controleer na het ontluchten of de waterdruk nog steeds voldoende is (tussen de 1,6 en 2 bar) en vul eventueel nog wat bij. Voor het bijvullen heeft u een emmer, handdoek en een vulslang nodig.

 

  1. Zet de thermostaat op een lage temperatuur en wacht totdat de cv-ketel is afgekoeld.
  2. Neem de vulslang, sluit die aan op de waterkraan en vul de slang met water. Het is belangrijk om hem eerst te vullen, zodat er geen lucht in de cv-installatie komt.
  3. Draai de waterkraan dicht. Zorg intussen dat het water niet uit de slang loopt.
  4. Sluit de andere kant van de vulslang nu aan op de vulkraan van de cv-installatie.
  5. Draai nu de waterkraan en de vulkraan beiden open. Vul aan totdat de cv-installatie ongeveer 1,8 bar aangeeft, maar maximaal 2 bar.
  6. Sluit nu eerst de waterkraan, dan de vulkraan en koppel de slang af. Let op: er zit nog water in de vulslang!
  7. Klaar! U kunt de thermostaat op de juiste temperatuur zetten.

 

 

Periodiek onderhoud

 

Naast wat u zelf kunt doen, is het belangrijk om regelmatig uw cv-installatie te controleren. Over het algemeen wordt aanbevolen om dat minimaal een keer in de twee jaar te doen. Loodgieter Amsterdam geeft hier meer informatie over op hun website.

https://loodgietersbedrijf-amsterdam.nu/