Erikvenneman
Gezondheid

Meest gestelde vragen omtrent ooglaseren

Mensen die minder goed kunnen zien hebben genoeg keuze, namelijk; een bril, lenzen of zelfs een ooglaserbehandeling. Veel mensen ondervinden toch nog veel hinder bij het dragen van een bril of lenzen. Zo is een bril onhandig wanneer je voetbalt of zwemt. En zo kunnen lenzen kunnen na langdurig gebruik gaan irriteren. De oplossing om deze ongemakken te verhelpen is eigenlijk vrij makkelijk, namelijk het laten laseren van je ogen. De meest gestelde vragen omtrent het laten laseren van je ogen worden in dit artikel behandeld.

Hoe werkt ooglaseren?

Tijdens een ooglaserbehandeling maakt de oogarts een kleine aanpassing in de bolling en dikte van je hoornvlies. Door deze ingreep kun je weer scherp zien zonder bril of lenzen. Dit is uiteraard de makkelijk uitleg. De behandeling kan mensen helpen wanneer ze last hebben van de volgende afwijkingen: een cilinderafwijking, verziendheid en bijziendheid.

Ben ik geschikt?

Helaas zijn niet iedereen zijn/haar ogen geschikt voor de behandeling. Bij sommige mensen is zo’n behandeling niet mogelijk omdat zij een te dun hoornvlies hebben of omdat hun ogen te droog zijn.

Voordat je je ogen kan laten laseren wordt er altijd een vooronderzoek afgenomen om te controleren of jouw ogen in aanmerking komen voor de behandeling. Toch zijn er ook een aantal punten waarop je kunt testen of je in aanmerking komt, dit zijn de volgende punten:

• Je leeftijd ligt tussen de 18 en 60 jaar

• Je bent niet zwanger of geeft minimaal 3 maanden geen borstvoeding meer

• Je hebt al 6 maanden dezelfde oogsterkte

• Je hebt een min afwijking tussen -0,75 en -10;

• Je hebt een plus afwijking tussen +0,50 en + 4,5

Is ooglaseren veilig?

De techniek achter het ooglaseren bestaat ondertussen al ruim 80 jaar en miljoenen mensen zijn je voor gegaan. Het laseren van je ogen is eigenlijk een kleine operatie en daarom zijn er ook risico’s aan verbonden. Laat je daarom altijd goed informeren en testen voordat je een keuze maakt.

Wat zijn de kosten en wordt het vergoed?

De kosten van een ooglaserbehandeling zijn per kliniek zoals bijvoorbeeld Laatjeogenlaseren erg verschillend. Het zou daarom mooi meegenomen zijn als je het kunt vergoeden bij je verzekeraar. Let hierbij wel op, het laten laseren van je ogen zit nooit in een basisverzekering. Wanneer je er zeker van wil zijn welke verzekering een deel van de behandeling kan vergoeden kun je het beste de polisvoorwaarden van de verzekering raadpleegen.

Mocht het niet vergoed worden en heb je het gehele bedrag niet in één keer ter beschikking? Wees dan niet getreurd want bij sommige oogklinieken kun je ook in termijnen betalen. Denk hierbij ook aan het feit dat wanneer je een bril of lenzen draagt je deze ook elk jaar moet vervangen. Een ooglaser behandeling is op de lange termijn dus voordeliger.