Het dubbelglas van vroeger, met slechts een luchtlaag tussen twee glasplaten, wordt tegenwoordig bijna niet meer verkocht. Vrijwel iedere glaszetter werkt nu met HR glas. Voor het plaatsen van dit hoogrendementsglas kun je een goedkope glaszetter Rotterdam vinden, die naast scherpe prijzen ook kwaliteit en een goede en snelle service biedt: Van der Have Glas. In onderstaande tekst vertellen we je wat HR glas is, waarom Hr+++ de beste keuze is en hoe het wordt geplaatst.
Wat is HR glas?Hoogrendementsglas, oftewel HR glas, is eigenlijk een update van het ouderwetse dubbelglas. Het bestaat uit twee of drie glasplaten, waar een isolerend edelgas tussen zit. Tevens zijn de glasplaten afgewerkt met een coating van heel dun metaal. Het gas werkt dus al isolerend en de coating zorgt ervoor dat de warmte naar binnen wordt gereflecteerd. Het gevolg hiervan is dat er in een huis minder gestookt (of gekoeld) hoeft te worden, wat natuurlijk gunstig is voor de energierekening en bovendien voor het milieu. Daarnaast heeft HR glas een geluidsisolerende werking, waardoor je minder last hebt van bijvoorbeeld voorbijgaand verkeer of pratende mensen die buiten het raam staan.
Van HR tot HR+++Er zijn verschillende soorten HR glas, waarbij het grootste verschil zit in de isolerende werking. De waarde van isolatie wordt de U-waarde of Ug-waarde genoemd. Hoe lager deze waarde, hoe hoger de isolerende werking is. Bij HR glas wordt deze waarde aangegeven met plusjes: hoe meer plusjes, hoe beter de isolatie. Om je een idee te geven: de U-waarde van standaard dubbelglas is 2,7, gewoon HR glas heeft een U-waarde van 1,7 tot 2,0 en de U-waarde van HR+++ glas ligt tussen de 0,5 en de 0,9. Is het jouw doel om je huis te verduurzamen, dan is HR+++ dus de juiste keuze. Dit wordt ook wel HR triple genoemd.
Zo wordt HR glas geplaatstHet plaatsen van dubbelglas of HR+++ vereist vakkennis en ervaring en kunt u dan ook het beste uitbesteden. Toch is het handig om te weten hoe dit gebeurt, zodat u weet wat u te wachten staat als u een glaszetter laat komen. De glaszetter zal eerst bestaande glaslatten en oud glas verwijderen, waarna de ondergoed weer goed wordt schoongemaakt. Vervolgens wordt er een isolatiestrip rond de glasplaat aangebracht en glasband op de glaslatten aangebracht. Het dubbelglas wordt aangebracht in het kozijn en de glaslatten worden tegen het raam bevestigd. Als laatste worden de verbindingen gekit en het raam afgewerkt met een elastische kit. Restanten worden met een plamuurmes verwijderd.
|