Erikvenneman
Image default
Industrie

https://www.nan-design.nl/as-sieraad/

As in glas verwerken biedt verbazingwekkende mogelijkheden. Geen enkele urn is hetzelfde, dat komt doordat deze altijd door eigen glasblazers worden vervaardigt. Glazen urnen kun je daarom het beste vergelijken met een waar kunstwerk. Het is een bijzondere en blijvende herinnering die je natuurlijk graag in het zicht zet en waar je iedere dag naar wilt kijken. Wij vertellen je hoe het wordt gemaakt.

Glasblazen

As in glas objecten worden altijd gemaakt door middel van het glasblazen. Dit is de kunst van lucht blazen in dik vloeibaar glas. Hierdoor heeft een glazen urn dus altijd een holle ruimte, daar waar de glasblazer lucht in heeft geblazen. Het glasblazen kan op twee manieren: aan een brander of aan een oven.

Glasblazen aan een brander

Bij deze methode wordt het glas-object in een vlam van de gasbrander gehouden. Met behulp van een buis blaast de glasblazer langzaam lucht in het opgewarmde object. Door het object constant te laten draaien, warmt het glas geleidelijk op. Glas geleidt warmte zeer slecht, daarom is het ook mogelijk om het kunstwerk aan de buitenzijde vast te houden.

Glasblazen aan een oven

Deze methode zit wat ingewikkelder in elkaar. Hierbij wordt er met een stalen blaaspijp eerst een klein beetje vloeibaar glas uit een pot gehaald, wat ook wel keien wordt genoemd. Deze kleine hoeveelheid vloeibaar glas wordt gecentreerd door het op een stalen tafel of in een klots te draaien. Vervolgens zijn er een groot aantal verdere stappen benodigd om tot het uiteindelijke kunstwerk te komen. Hierbij moet het glas continu verhit worden omdat deze anders snel afkoelt en onbruikbaar wordt.

https://www.nan-design.nl/as-sieraad/