Erikvenneman
Image default
Bedrijven

Hoe wordt puin gerecycled?

Wanneer er gesloopt moet worden bij een huis dan komt er een hoop puin vrij bij het slopen. Denk aan badkamertegels, bakstenen, dakpannen, stoeptegels, grindtegels, metselpuin en nog meer soorten puin die u tegenkomt bij slopen. Maar puinafval wordt na inzameling van de puincontainer niet meer gescheiden totdat deze afgevoerd wordt bij een recyclingbedrijf. Daarom zijn verwerkingskosten van dit soort afval lager dan andere soorten. Er mag ook enkel schoon puin in deze containers. Dus geen gipsproducten of puinzakken. Maar de vraag is nu natuurlijk: welk puin is dan toegestaan in de containers. De puinsoorten die toegestaan zijn: stenen, straatklinkers, wandtegels, vloertegels, grindtegels, dakpannen, betonpuin, gewapend beton, metselpuin, bestratingspuin, uitgehard restbeton en metselspecie. Wat absoluut niet in de puincontainers mogen zijn: gevaarlijk afval, asbesthoudend afval, bouwafval, sloopafval, gipsproducten, stucwerkpuin, gasbeton, asfaltbeton, plastic, papier en hout.

 

Waar kunt u uw puin kwijt?

Het benoemde puin kunt u kwijt in puincontainers. U kunt een puincontainer huren. Dit kan heel gemakkelijk online. Er zijn een paar soorten formaten puincontainers. Er zijn puincontainers van 3m3, 6m3, 10m3 en een gesloten puincontainer van 10m3. Afwegend van hoeveel u gaat slopen kunt u een keuze maken tussen de formaten. Bij de meeste bedrijven wordt deze puincontainer gebracht en opgehaald. Nadat het puin wordt opgehaald gaat het direct naar een recyclingbedrijf. Hier wordt het puin gebroken en gescheiden op verschillende soorten afval. Het overblijfsel wordt gebruikt als bouwstof. Het wordt vaak vermengd met andere stoffen. Deze bouwstoffen worden gebruikt als funderingsmateriaal in bouwprojecten, aanleg voor wegen en het ophogen van dijken. Recyclen van puin is belangrijk voor het behoud van bepaalde grondstoffen. Door recyclen hoeft er minder gemijnd te worden naar grind. Dit helpt mee aan een verbeterde wereld op lange termijn.

 

Wat moet je doen met het overige afval?

Zoals boven benoemd zijn er een hoop afval soorten die niet in een puincontainer mag. U kunt deze kwijt in een bouwcontainer. U kunt bovendien plastic apart scheiden in de afvalzakken die hiervoor vrijgesteld worden bij supermarkten. Papier kan ook afzonderlijk gerecycled worden. Hoe meer er gerecycled wordt hoe beter de toekomstige wereld eruit gaat zien.

 

https://afvalcontainersrijnmond.nl/puincontainer-huren/