Erikvenneman
Image default
Woningen

Hoe vloeren het beste te beschermen tegen kamerplanten?

Vloer Tips en -trucs voor plantenhouders

Planten zijn in principe onderhoudsarme huisdieren. Ze hebben niet helemaal dezelfde houding als katten, en ze houden misschien niet zo van buikwrijven als je hond, maar ze kunnen nog steeds rommelig zijn! En als het gaat om plantgerelateerde rommel, zullen je vloeren daar vaak de dupe van worden.

Maak je planten en vloeren blij

Als je op zoek bent naar de juiste pot voor je planten, bladvrienden gedijen goed in ongeglazuurde potten van terracotta die goed gedraineerd zijn, wat betekent dat de potten een gat in de bodem hebben. Vervolgens moet je ervoor zorgen dat je plantpot ook een schotel heeft, dus als je je plant water geeft, wordt het overtollige water opgevangen door je schotel, niet door je vloer.

Ondanks de beste bedoelingen zijn schotels dat vaak wel nog steeds niet genoeg. Om dezelfde reden dat planten zoals potten van terracotta klei dezelfde reden zijn dat ze gevaarlijk zijn: deze potten zijn poreus. 

Wanneer water in uw plantenpot wordt gegoten en in de schotel wordt afgevoerd, wordt dit poreuze materiaal nat en kan het waterkringen achterlaten, die mogelijk kunnen leiden tot rotting van houten vloeren. Kunststof trays, kleine kurken onderzetters, hangplanten of verhoogde metalen standaards zijn geweldige oplossingen om je vloeren droog te houden en je planten gelukkig te houden in hun favoriete pottype.

Slepen van planten over de vloer

Of uw vloeren nu hardhout, tegels, laminaat of tapijt zijn, u wilt voorkomen dat uw planten over uw vloeren worden gesleept. Dit helpt krassen, slijtage en vlekken te verminderen. Als je een zware plant wilt verplaatsen, zoek dan een vriend om je te helpen hem op te tillen of een kleine houten plantdolly, dit zijn geweldige oplossingen en een mooi ontwerpelement. Je wilt geen schade aan de vloer krijgen waardoor je bijvoorbeeld laminaat moet leggen op een houten vloer om alle schade te verbergen, zonde van de vloer toch?

Te veel water geven kan planten en vloeren doden

Ondanks de beste bedoelingen, is het gemakkelijk om planten te veel water te geven en kan dit ertoe leiden dat water uit je schotel en op de vloer loopt. Het water meteen opruimen is een oplossing voor dit probleem, maar waterdichte vloeren ook. Soms, zelfs als je je best doet om plantenresten op te ruimen, kan er water vast komen te zitten onder kurken onderzetters of plastic trays, waardoor die schadelijke watermerken ontstaan. Waterdichte vloeren kunnen zonder schade door overtollig plantenwater.

Planten hebben andere voordelen dan er schattig uit te zien

Hoewel planten rommelig kunnen zijn, bieden ze veel voordelen . Het zijn geweldige decorstukken die ook natuurlijk leven en geluk in uw ruimte brengen. Ze kunnen ook helpen stress te verminderen, de concentratie te verhogen en de luchtkwaliteit in uw huis te verbeteren. Als je een huisdier overweegt, is een huisdierplant een goede optie.