Erikvenneman
Auto's en Motoren

De Verklaring geen privégebruik auto

De bijtelling geldt voor iedereen met een auto van de zaak die het voertuig ook privé gebruikt. Wilt u geen bijtelling betalen? Dan kunt u met een ‘Verklaring geen privégebruik auto’ bewijzen dat u geen privéritten maakt met de auto van de zaak. Sinds de bijtelling voor het privégebruik bij een auto van de zaak is opgenomen in de loonbelasting, zijn de werknemer, de werkgever en administrateur betrokken bij deze maatregel.

 

Controle vanuit Belastingdienst

De laatste jaren wordt het gebruik van de auto van de zaak met toenemende mate gecontroleerd. Dit wordt bijvoorbeeld gedaan door scanauto’s en controleteams. Stel dat uw auto op zaterdagochtend op de parkeerplaats voor de Efteling wordt gezien, dan wekt dat vragen op bij de Belastingdienst. U kunt dan een controle krijgen. Met de ‘Verklaring geen privégebruik auto’ en een ritregistratie kunt u bewijzen dat alles in orde is.

 

Bijtelling 2021

Gezien het feit dat de bijtelling in 2021 voor elektrische voertuigen stijgt naar 12 procent, is het aantrekkelijk om een ‘Verklaring geen privégebruik auto’ te tekenen en een ritregistratie bij te houden. De 12 procent bijtelling wordt berekend over de eerste € 40.000 van de catalogusprijs van de auto. Over de meerprijs geldt een bijtelling van 22 procent, evenveel als de bijtelling in 2021 benzine-, diesel- en hybridevoertuigen.

 

Wat betekent dit voor werkgever en werknemer?

De controles vanuit de Belastingdienst vergroten de pakkans van zakelijke rijders die toch privé met de auto rijden. De ‘Verklaring geen privégebruik auto’ beschermt in eerste instantie de werkgever tegen een werknemer die privé meer dan vijfhonderd kilometer op jaarbasis heeft gereden zonder bijtelling te betalen en geen ritregistratie bijhoudt. Echter, wanneer de werkgever wist of hoorde te weten dat de werknemer meer dan 500 km privé in de auto heeft gereden zonder bijtelling te betalen, kan de Belastingdienst ook bij de werkgever aankloppen.

https://www.trackjackeurope.com/verklaring-geen-privegebruik-auto-2/