Erikvenneman
Image default
Bedrijven

Beroepen in de zorg- en welzijnssector

Wil jij werken in de zorg– en welzijnssector? Dan ben jij meer dan welkom! Het afgelopen jaar is het aantal werkenden in de zorg al erg toegenomen, ten opzichte van een paar jaar geleden, toen het aantal mensen in de zorg afnam. Toch is er in de zorg nog een schrijdend tekort aan personeel en dat zal door de vergrijzing allen nog maar erger worden. Binnen de zorg- en welzijnssector zijn veel verschillende beroepen in veel verschillende branches.

Beroepen in de zorg

In de zorg branche zijn er een aantal mooie beroepen, die jij ook kunt gaan uitvoeren. Wij hebben er een aantal op een rijtje gezet.

–          Verzorgende individuele gezondheidszorg, hiermee ondersteun je mensen die zich thuis niet kunnen redden. Denk hierbij aan bijvoorbeeld ouderen. Hierbij help je bij de dagelijkse dingen, zoals aankleden, wassen, koken en poetsen.

–          Verpleegkundige individuele gezondheidszorg: naast de basiszorg mag je zelfstandig verpleegtechnische taken uitvoeren. Denk hierbij aan prikken, wonden verzorgen, zuurstof aanreiken of de waarde van het bloedsuiker meten.

–          Doktersassistente: hierbij wordt jij als eerste aangesproken in de huisartsenpraktijk. Je krijgt de hele dag te maken met allerlei patiënten, van jong tot oud. Je werkt hierbij in een niet al te groot team. Je bent hierbij vooral bezig met het maken van afspraken. Ook heb je soms je eigen spreekuren met patiënten.

–          Wijkverpleegkundige: bij dit beroep ben jij verantwoordelijk voor het verzorgen van patiënten in een bepaalde wijk of buurt. Ook hierbij help je mensen thuis mee die niet meer goed voor zichzelf kunnen zorgen.   

Beroepen in het welzijn

Ook in de welzijn sector zijn er misschien een aantal beroepen die jou zullen aanspreken. Een paar voorbeelden hiervan zijn:

–          Begeleider speciale doelgroepen: je werkt met mensen die niet zelfstandig kunnen functioneren in de samenleving. Bijvoorbeeld ouderen, daklozen of verslaafden.

–          Sociaal cultureel werker:  bij dit beroep werk je bijvoorbeeld bij een jongeren organisatie. Je organiseert hierbij in allerlei wijken activiteiten voor mensen die het niet zo breed hebben.

–          Pedagoog: bij dit beroep houd je je bezig met de problemen die jongeren hebben tijdens hun ontwikkeling.

Kortom er is genoeg keuze aan beroepen in de zorg. Misschien zit hier iets tussen wat jou ook iets lijkt. Werken in de zorg is vaker zwaar werk, maar het geeft veel voldoening wanneer je anderen ergens mee kunt helpen.

https://www.healthz.eu/