Erikvenneman
Image default
Bedrijven

Wat is dubbel boekhouden?

Het is belangrijk dat de boekhouding van jouw onderneming op een goede manier plaatsvind. Voor het boekhouden zijn er meerdere mogelijkheden om de transacties te noteren. In deze blog leggen wordt uitgelegd wat dubbel boekhouden is.

Dubbel boekhouden lijkt misschien een modern concept, maat dat is het niet. Het komt in de praktijk al meerdere jaren voor. Nadat het werd uitgevonden, is dit uiteraard nog vele malen uitgebreid en verbeterd, maar de insteek van het concept is nog steeds hetzelfde. Door dit systeem te gebruiken voorkom je dat je soms dingen over het hoofd ziet.

Wat houd dubbel boekhouden in?

Dubbel boekhouden is een boekhoudmethode, waarbij elke transactie of gebeurtenis op meerdere manieren wordt geadministreerd. Iedere transactie wordt hierbij onder de bezittingen en de schulden kant van de balans geboekt. Dit gebeurt op een of meerdere grootboekrekeningen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van dagboeken (zoals een kasboek, inkoopboek of verkoopboek) die een automatische tegenrekening kunnen hebben ingesteld. Dit omdat het credittotaal gelijk moet zijn aan het debet-totaal.

Enkelvoudig boekhouden

Ook heb je als onderneming nog de optie om een enkelvoudig systeem van boekhouden te gebruiken. In tegenstelling tot het dubbel boekhouden wordt hierbij geen gebruik gemaakt van een grootboek, waarin de toe- en afname van het eigen vermogen wordt geregistreerd. Bij enkelvoudig boekhouden worden alleen de in- en verkopen van de onderneming bijgehouden.

Wanneer enkel- of dubbel boekhouden?

Wanneer je een kleinere onderneming hebt, heb je vaak aan een enkelvoudige boekhouding genoeg. Heb je een vennootschap of een groter bedrijf, dan is een volledige boekhouding volgens het dubbel boekhouden aan te raden. Daarnaast speelt de sector waarin je bedrijf actief is een rol bij het kiezen voor een enkelvoudige of dubbele boekhouding.

Dus het gebruik van een dubbele boekhouding is gebruikelijker voor de grotere bedrijven. Of als je meer zekerheid wilt hebben wanneer je de boekhouding moet invoeren. Dit komt omdat je de cijfers dubbel invoert.

https://www.stip-t.nl/dubbel-boekhouden/