Erikvenneman
Gezondheid

Wat is staar en wat kun je er tegen doen?

Staar is oogziekte die je kunt herkennen aan de pupil. Bij een gezond oog is de pupil helder, maar wanneer iemand last heeft van staar wordt de pupil troebel. Staat kun je aan één of allebei je ogen krijgen. Doordat de pupil troebel wordt krijgt het netvlies niet genoeg licht. Dit resulteert in een wazig zicht. In dit artikel worden de soorten staar en wat je ertegen kunt doen verder toegelicht.

De soorten en oorzaak van staar

Staar komt voor in drie soorten, namelijk; ouderdomsstaar, aangeboren staar of staar dat is veroorzaakt door ziekte. De meest voorkomende soort is ouderdomsstaar. De soorten staar kunnen op verschillende manieren ontstaan. Zoals zojuist uitgelegd is ouderdomsstaar de meest voorkomende staar, deze ontstaat doordat wanneer mensen ouder worden de eiwitten in hun lens kunnen gaan samenklonteren. Wanneer dit gebeurt wordt de lens in het oog troebel. Naast de troebeling in het oog heeft staar ook een aantal typische kenmerken. Wanneer je last hebt van één van deze kenmerken hoeft het dus niet direct te beteken dat je last hebt van staar, maar deze kenmerken komen wel vaak voor bij iemand met staar. De kenmerken van staar zijn: Zowel van dichtbij als veraf wazig zien, kleuren zijn minder vel, voorwerpen dubbelzien, in het donker minder goed kunnen zien.

Kun je staar voorkomen?

Helaas is staar niet te voorkomen. Wel kun je de kans op staar verkleinen door zo gezond mogelijk te leven. Het klinkt erg cliché, maar wanneer je gezond leeft blijven je ogen ook gezond. Oogartsen adviseren daarom ook om niet te roken, niet te veel alcohol te drinken, gezond te eten en wanneer je fel zonlicht op je gezicht krijgt altijd een zonnebril te dragen.

Hoe wordt de diagnose Staar gesteld?

Wanneer een oogarts wil onderzoeken of je last hebt van staar schijnt de arts met een smalle, felle lamp in het oog. Het voorste deel van je oog kan hierdoor goed bekeken worden. De oogarts kan nu zien of er het oog helder of troebel is. Wanneer het oog troebel begint te worden betekent het dus dat je last hebt van staar.

Kun je staar behandelen?

Wanneer je beginnend staar hebt hoef je nog niet persé behandeld te worden. Je kunt de sterkte van je bril aanpassen, maar wanneer je zicht steeds verder afneemt moet je geopereerd worden. Helaas is staar niet te behandelen met een laserbehandeling. De enige manier om er wat aan te doen is een staaroperatie waarbij de lens wordt vervangen door een kunstlens. Dit is echter pas de uiterste stap waarvoor je onder terecht kunt bij FloaterLaser.com