Erikvenneman
Image default
Gezondheid

Ik heb last van hyperventilatie, en nu?

U heeft last van extreme hyperventilatie en nu loopt u tegen de vraag aan: ja, en nu? Dat is een hele goede vraag. Doordat u last heeft van hyperventilatie kunt u verschillende klachten ervaren. Voorbeelden hiervan zijn: duizeligheid, pijn in de borst of buik, hartkloppingen, misselijkheid en bij sommige mensen kan het zelfs leiden tot flauwvallen. Dit zijn natuurlijk dingen die we allemaal niet mee willen maken. Bij hyperventilatie wordt vaak gebruik gemaakt van het ademen in een zak. Dit kan erg handig zijn en kan zorgen dat u minder hyperventileert. Wanneer u dit nog niet geprobeerd heeft, is dit zeker de moeite waard.

Wat is hyperventilatie eigenlijk?

Uw dokter of omgeving zegt dat je last hebt van hyperventilatie, maar wat houdt dat nou precies in? Bij hyperventilatie ga je snel en diep ademen waardoor je eigenlijk meer lucht en zuurstof binnenkrijgt dan je lichaam nodig heeft. Dit veroorzaakt stress op vrijwel alle lichaamssystemen. Dit is natuurlijk niet prettig en kan leiden tot vervelende gevolgen, zoals hierboven ook benoemt is. Bij hyperventilatie kun je wel tot ruim drie keer meer lucht inademen dan je lichaam eigenlijk nodig heeft. Dit is erg veel. Het is belangrijk om rustig te worden en de ademhaling weer in controle te krijgen.

Soorten hyperventilatie

Er zijn twee verschillende soorten hyperventilatie. Namelijk acute hyperventilatie en chronische hyperventilatie. Bij acute hyperventilatie spreek je meer van een soort aanval. Gelukkig is deze vaak van korte duur en heeft weinig risico’s. Wel ervaren mensen dit als een erg heftig iets en kan het voelen alsof je doodgaat. Bij chronische hyperventilatie wordt er altijd te veel geademd, maar dit heeft de persoon zelf niet door. Het is meer een gewoonte. Wanneer dit het geval is, is het belangrijk om te werken aan een ander adempatroon.