Erikvenneman
Image default
Gezondheid

Een tijdlijn van gezondheidsvoordelen wanneer je gaat stoppen met roken

Laten we eerlijk zijn. Sigaretten hebben niet veel om het lijf. Net als een slechte relatie, kunnen ze zoveel aspecten van je leven beïnvloeden en moeilijk van je af te schudden zijn. Maar ze brengen je naar beneden, en een break-up is, zonder twijfel, de beste manier om verder te komen.

In dit artikel bekijken we waarom je zou moeten stoppen met roken en verkennen we een tijdlijn van dingen waar je naar uit kunt kijken als je eenmaal rookvrij bent!

Sigaretten zijn funest voor uw gezondheid

Rokers lopen een aanzienlijk hoger risico op hartaandoeningen, longaandoeningen en verschillende soorten kanker dan degenen die nooit hebben gerookt. Roken wordt ook in verband gebracht met vruchtbaarheidsproblemen en kan leiden tot een hele reeks potentieel ernstige complicaties als u toch zwanger wordt.

En daar houdt het niet op. Sigarettenrook kan ook uw smaak- en reukzin afstompen, en de effecten van roken op uw ademhaling kunnen lichamelijke activiteit tot een belasting maken. Hoe eerder u met roken stopt, hoe beter, maar als u op elk moment van uw leven met roken stopt, verlaagt u uw risico op chronische ziekten aanzienlijk en kunt u weer gezonde levensjaren opbouwen.

Ze putten je banksaldo uit.

Rook je een pakje per dag? De kosten lopen op, toch? Dat is een hoop geld dat voor zoveel betere doeleinden gebruikt kan worden. Na een paar maanden stoppen zou je genoeg kunnen hebben voor een reis naar het buitenland. Nog een paar en je bent een stap dichter bij die auto waar je een oogje op hebt.

Een tijdlijn voor stoppen met roken

De redenen om te stoppen lijken dus heel steekhoudend, maar hoe lang moet u wachten voordat de gezondheidsvoordelen daadwerkelijk merkbaar worden? Laten we de veranderingen in de tijd uitsplitsen, zodat u weet wanneer u waarschijnlijk de resultaten van het stoppen met roken zult beginnen te merken.

 • 20 minuten: uw polsslag wordt weer normaal.

 • 8 uur: uw zuurstofgehalte begint weer normaal te worden, terwijl het nicotine- en koolmonoxidegehalte in uw bloed met meer dan 50% daalt.

 • 48 uur: u zou een verbeterde smaak en reukzin moeten beginnen op te merken. Naarmate het nicotineniveau daalt, kunnen de bijwerkingen van nicotineontwenning, zoals angst en prikkelbaarheid, de kop opsteken (maak je geen zorgen! We hebben tips om je daarbij te helpen).

 • 72 uur: je longen beginnen zich te ontspannen en ademhalen zou makkelijker moeten gaan. Nicotine wordt volledig uit het lichaam geëlimineerd en als gevolg daarvan zullen de nicotineonttrekkingsverschijnselen hun hoogtepunt hebben bereikt.

 • 5 tot 10 dagen: de gemiddelde roker zal een vermindering beginnen op te merken van het aantal nicotineverlangens dat hij op een dag ervaart (je komt er!)

 • 2 tot 12 weken: je bloedsomloop begint te verbeteren. U zult merken dat lichamelijke activiteit een stuk gemakkelijker wordt. U bent van uw verslaving af en de psychologische gevolgen van de ontwenning zouden voorbij moeten zijn.

 • 3 tot 9 maanden: de longfunctie begint duidelijk te verbeteren. Hoesten en een piepende ademhaling komen minder vaak voor en het risico op infecties van de luchtwegen begint af te nemen.

 • 1 jaar: het risico op hart- en vaatziekten daalt met ongeveer 50%.

 • 5 jaar: uw risico op een beroerte neemt aanzienlijk af, omdat uw bloedvaten weer wijder beginnen te worden, waardoor bloedstolsels minder waarschijnlijk worden.

 • 10 jaar: uw risico op longkanker is met ongeveer 50% verminderd, terwijl de kans dat u mond-, slokdarm-, keel- en alvleesklierkanker krijgt ook veel kleiner is.

 • 15 jaar: uw risico op hartaandoeningen is gelijk aan dat van een niet-roker.

20 jaar: de kans dat u alvleesklierkanker krijgt, is nu gelijk aan die van iemand die nooit heeft gerookt. Bij vrouwen is het risico om aan alle met roken verband houdende oorzaken te overlijden nu ook gelijk aan dat van een niet-roker. Stop met roken!

http://ikstopermee.nl

Gerelateerde artikelen

Langer thuis blijven wonen

Een snelle genezing met acupunctuur in Apeldoorn

Acupunctuur in Etten Leur doet wonderen