Erikvenneman
Image default
Bedrijven

Chiptuning iets voor jou?

Nieuwere auto’s met turbomotoren leveren meer vermogen en minder verbruik dan zonder. Deze turbo’s worden veelal aangestuurd door ECU’s (kleine computers die de turbo afstellen). Het aanpassen van de software in deze computers kan voor een significante stijging in vermogen zorgen. Dit fenomeen heet chiptuning. Chiptuning kent zowel voor- als tegenargument, welke we hieronder zullen toelichten.

 

Risico’s

Chiptuning kent vooral voordelen, maar nadelen zijn niet onbekend. Een voordeel is dat het gros van de nadelen door de leverancier wordt aangekaart. Hierdoor kun je ze zelf afwegen en beslissen of chiptuning iets voor jou is.

De gezondheid van je motor

Verder is elke motor ingesteld met een bepaalde hoeveelheid marge. Een motor zal vanuit fabrieksopgave nooit op zijn piek presteren. Deze marge zorgt ervoor dat de motor langer gezond blijft. Door chiptuning zal deze marge niet verdwijnen, maar wel kleiner worden.

Niet áltijd een lager verbruik

Ten eerste is het verbruik niet áltijd lager. Door extra vermogen ga je vaak vanzelf sportiever rijden, en sneller optrekken. Het verbruik zal hierdoor wel degelijk stijgen, maar dit heb je zelf in de hand.

 

Redenen om voor chiptuning te gaan

Rij zuiniger

Moderne auto’s worden wereldwijd verkocht, en zijn dus ook geproduceerd om onder elke omstandigheid te presteren. Dit betekent dat jouw auto hetzelfde presteert in -30 C in Rusland, maar ook met verdunde benzine uit oost Europa. In Nederland hebben we gelukkig deze extreme omstandigheden niet. Dit betekent dat een chiptuner de ECU strakker kan afstellen, wetende dat de auto onder enigszins vaste omstandigheden zal presteren. Dit kan tot 15% in verbruik schelen, wie wil dat nou niet?

Krijg een snellere auto

Chiptuning vergroot per definitie het vermogen. Echter betekent dit niet altijd dat de motor harder dan de fabrieksopgave werkt. Veel autofabrikanten brengen meerdere modellen per motor uit, vaak zitten tussen deze modellen verschillen in vermogen om een grotere diversiteit aan publiek te trekken. Het kan dus heel goed zijn dat jouw specifieke motor in een andere uitvoering opeens 25 pk meer heeft. Chiptuning kan dus een stuk goedkoper zijn dan voor een duurdere uitvoering te kiezen.

https://www.cts-chiptuning.com/