Erikvenneman
Image default
Gezondheid

Wat een gezonde detox kuur met je lichaam doet

Een detox is een proces dat je lichaam helpt zich te ontdoen van schadelijke stoffen en natuurlijke gifstoffen. Je lichaam ontgiften is essentieel voor een goede gezondheid en een strak lichaam. Het is vooral nuttig als je ongezond hebt gegeten of jezelf in gevaar brengt door gifstoffen in je dagelijks leven, zoals meeroken of een onveilige werkomgeving.

Het vrijkomen van gifstoffen in het lichaam kan op vele manieren gebeuren: via voedsel, lucht, water, stress, vervuiling en zelfs via ons eigen lichaam dat bacteriën en virussen bij zich draagt. De ophoping van deze stoffen in de loop der tijd kan leiden tot gewichtstoename, een ongezonde huid, spijsverteringsproblemen, vermoeidheid en andere ongewenste effecten op ons lichaam. Lees meer over het uitvoeren van een gezonde detox kuur.

Het stappenplan

Detoxen is geen gereguleerde procedure, maar er zijn wel een paar aanwijzingen om in gedachten te houden als je het op de gezondste manier wilt doen. Je mag zo lang detoxen als je wilt, maar het is vaak het beste om klein te beginnen en te kijken wat voor jou werkt. Een geleidelijke detox houdt vaak in dat je een paar dagen meer groenten en minder eiwitten eet, een paar weken alleen rauw voedsel eet, enzovoort. Je kunt kiezen voor een zwaardere detox door te vasten of te juicen. Een langzame detox is gemakkelijker vol te houden, maar het is ook gemakkelijker om te ontsporen. Als je een langzame detox wilt doen, moet je over voldoende zelfdiscipline beschikken.

Elimineer bewerkt voedsel

Je kunt waarschijnlijk wel raden dat bewerkte voedingsmiddelen niet geweldig zijn voor je lichaam. En ze kunnen ook je detox verstoren. Maar wat is bewerkt voedsel? Alles wat is veranderd ten opzichte van zijn oorspronkelijke vorm is bewerkt. Dit omvat alles, van brood bakken tot tomaten inblikken. Bewerkt voedsel bevat vaak veel suiker of natrium. Ze bevatten vaak veel ongezonde vetten zoals transvetzuren. En ze bevatten vaak ongezonde additieven zoals kunstmatige zoetstoffen. Bewerkt voedsel is om vele redenen een slecht idee. Maar als je wilt detoxen, is het belangrijk te weten dat ze je detox ook kunnen verstoren. Ze bevatten vaak weinig vitaminen en mineralen, waardoor je detox langzamer kan verlopen.

Conclusie

Een geleidelijke lichaamsdetox kan een goede manier zijn om je lichaam te reinigen zonder het te veel te beperken. En het is vaak gemakkelijker vol te houden dan een beperkend dieet. Maar voordat je aan een detox begint, moet je je bewust zijn van de gevaren. Lees meer op de website van Sapje om meer te weten over een gezonde detox kuur.