Langer thuis blijven wonen

Anno 2020 worden de mensen steeds ouder wat inhoudt dat de bevolking van Nederland geleidelijk aan het vergrijzen is. In de twintigste eeuw is het aantal senioren oftewel 65-plussers in Nederland opgelopen tot wel 4 miljoen. De vergrijzing in Nederland is zelfs zo erg toegenomen dat er wordt gesproken over een dubbele vergrijzing. Dit houdt in dat de 65-plussers en de 80-plussers toenemen. Op dit moment zijn er weinig plaatsen in verzorgingshuizen dus wordt vergrijzing gezien als een probleem, maar wat nou als senioren gewoon thuis kunnen blijven wonen?

Thuis blijven wonen in een oplossing

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat wanneer mensen in hun vertrouwde ‘oude’ omgeving blijven wonen ze stukken gelukkiger zijn. Dit komt omdat ze hierdoor het gevoel krijgen dat ze hun zelfstandigheid behouden, ook al is er zorg nodig.

Senioren die thuis willen blijven wonen kunnen ondersteuning krijgen van de zorg, maar ook van materiele hulpmiddelen, bijvoorbeeld bij een expert als Sani-Assist. Er zijn veel soorten zorgbedrijven die een groot en breed aanbod hebben van hulpmiddelen die ervoor zorgen dat mensen zo lang mogelijk en vooral zelfstandig in hun eigen woning kunnen blijven wonen.

Douchen en toilet

Douchen en naar het toilet gaat wordt voor veel senioren een zware klus. Niet voor niets vinden veel valpartijen zich af in bad of onder de douche. Vallen heeft voor mensen boven de 65 vaak flinke consequenties. Zo kun je al snel denken aan een ziekenhuisverblijf of langdurig revalideren.

Een veilige badkamer is daarom ook zeker geen overbodige luxe. Een inloopbad oftewel een zitbad met grote openslaande deur is voor elke minder mobiele senior de perfecte oplossing. In Nederland zijn er veel bedrijven die z’n bad kunnen plaatsen, ook duurt het plaatsen van zo’n instapbad tegenwoordig slechts 1 werkdag. Hier Hierdoor hoef je gelukkig niet meer naar een andere badkamer gedurende een week.

Ook de badkamervloer kan vervelende situaties opleveren wanneer deze erg glad is. Wanneer er water op tegels ligt dan kun je al snel uitglijden. Badmatten zijn hier helaas ook geen oplossing voor. Wel zijn er twee goede oplossingen om dit gevaar op te lossen, namelijk het plaatsen van een antislip vloer of het plaatsen van antislip matten. Antislip maakt de tegels stroef waardoor je er niet makkelijk over kunt uitglijden.

Hulp van de gemeente

Afhankelijk van de gemeente waarin je woont, kun je informeren over de mogelijkheden om jouw huis om te laten toveren tot een veilige leefomgeving.

Over

You may also like...

Reacties gesloten.