Erikvenneman
Image default
Gezondheid

Wat is Zweedse snus?

Wat als je geen sigaretten rookte, maar in plaats daarvan snus gebruikte? Zou je beter af zijn?
Zweedse snus is een rookloos, vochtig poedertabakzakje uit Zweden dat je onder je bovenlip plaatst. Het komt in smaken zoals munt en wintergroen. Je verbrandt het niet en je hoeft niet te spugen als je het gebruikt.

Het verhaal van de Zweedse snus

Snus begon in Zweden als een manier om tabak te conserveren. In dat land wordt het gezien als iets dat heeft bijgedragen aan het verlagen van het aantal rokers. Meer dan de helft van de Zweedse snusgebruikers zijn ex-rokers.

In vergelijking met sigaretten lijkt snus minder gevaarlijk. Het is moeilijk om te zeggen dat iets zo giftig voor je is als het roken van een sigaret, tenzij je begint te praten over het inslikken van cyanide of rattengif.

In Zweden hebben de makers van snus de FDA om toestemming gevraagd om op het productetiket te vermelden dat snus veiliger is dan sigaretten. Momenteel zegt de waarschuwing op Zweedse snusblikken: “Dit tabaksproduct is schadelijk voor uw gezondheid en is verslavend.”

Wat zijn de risico’s?

Zweedse snus bevat nicotine, dus het is verslavend – je kunt er verslaafd aan raken. Het staken van deze gewoonte heeft dezelfde vervelende bijwerkingen als wanneer je stopt met roken, waaronder hoofdpijn en misselijkheid.

Rookloze tabaksproducten leveren ook meer nicotine en nitrosaminen dan sigaretten, hoewel Zweedse snus over het algemeen lagere nitrosamineniveaus heeft dan andere rookloze producten.

Het percentage pancreaskanker is hoger bij Zweedse snusgebruikers, hoewel het in het algemeen nog steeds laag is, en niet elke studie toont dat verband aan. Snus is ook gekoppeld aan een grotere kans op hartfalen – plus een grotere kans om daarna te overlijden als je het blijft gebruiken – en diabetes. Rookloze tabaksgebruikers hebben in het algemeen meer kans dan andere mensen om kanker van de wangen en het tandvlees te krijgen. Die onderzoeken bewijzen niet dat snus die ziekten veroorzaakte – ze laten een verband zien, geen oorzaak en gevolg.

Zal het je helpen stoppen?

Een van de grote problemen met Zweedse snus, is dat het mensen aan het roken houdt die anders misschien zouden stoppen. In plaats van te stoppen, gebruiken deze rokers Zweedse snus als ze niet kunnen opsteken en sigaretten als ze kunnen.

Zweedse aanhangers van snus suggereren dat het promoten van het als een manier om te stoppen met roken een voordeel voor het publiek zou zijn. Maar ten minste één onderzoek toont aan dat deze benadering waarschijnlijk niet zal werken.

Steinberg spreekt over snus als een product in een spectrum. Aan het meest schadelijke uiteinde van het spectrum bevinden zich tabaksproducten die je verbrandt. Op het minst schadelijke einde zijn medicinale nicotineproducten, zoals pleisters en kauwgom. Zweedse snus valt in het midden: veiliger dan sigaretten maar niet zo veilig als nicotinegom.

Snus-producten bevatten nog steeds duizenden chemicaliën, ze bevatten nog steeds nicotine. Ze zijn verslavend en beïnvloeden het cardiovasculaire systeem en verhogen het risico op kanker. Het zijn nog steeds tabaksproducten. Echter zijn de risico’s beduidend minder. Wil je dus stoppen met roken en overstappen op Zweedse snus? Dan raad ik je aan om de website van Snuspods te bezoeken waar je Zweedse snus snel en discreet kunt bestellen.

https://www.snuspods.com/