Erikvenneman
Image default
Gezondheid

Hoe weet je of je een depressie hebt?

Je eet meer (of minder) dan normaal
Depressie laat je teruggetrokken en uitgecheckt, wat zich kan manifesteren als een verlies van eetlust.

“Als je hersenen in beslag worden genomen door negatieve gedachten, kun je vergeten te eten of je interesse in koken of maaltijden bereiden verliezen”, zegt Nick de Waard

Soms heeft depressie het tegenovergestelde effect, waardoor je te veel eet. “De mix van emoties die vaak gepaard gaan met depressie – verdriet, pessimisme over de toekomst en een laag zelfbeeld – kan je dwingen om te proberen je gevoelens te kalmeren met eetbuien,” zei Nick.

Je slaapt te veel of te weinig
Sommige mensen met een depressie merken dat ze meer slapen; de terugtrekking en de dip in energie maken je de hele tijd moe.

“Meer slapen is ook een manier waarop depressieve mensen ontsnappen aan hun verdriet; het wordt een toevluchtsoord”, zei Nick.

Anderen met een depressie ervaren rusteloze of onderbroken slaap of zelfs slapeloosheid – ze zijn te bedraad door obsessieve gedachten of overpeinzingen om tot rust te komen en de zeven tot acht uur per nacht te scoren die de meeste volwassenen nodig hebben.

Slaapveranderingen kunnen u helpen te weten of u depressief bent, maar kunnen ook de depressie verergeren. Als je niet de juiste hoeveelheid slaap krijgt, raakt de interne klok van je lichaam niet meer synchroon en ben je nog vermoeider en ongeconcentreerd – en minder in staat om ermee om te gaan.

Kleine dingen irriteren je
Het is een stiekem teken dat maar weinig mensen herkennen: depressie kan verschijnen als verhoogde prikkelbaarheid, zei Jennifer Wolkin, PhD, een in New York gevestigde gezondheidspsycholoog.

Je voelt je misschien chagrijnig; kleine dingen die normaal gesproken niet zouden worden geregistreerd, zetten je in de war en laten je naar vrienden en collega’s snauwen. Het kan ook worden veroorzaakt door het gewicht van zoveel zware emoties.

“Als mensen fysieke pijn hebben, worden ze vaak snel boos en geïrriteerd, en hetzelfde geldt voor psychologische pijn – je voelt je niet goed of zoals je gewoonlijk bent, en dat ondermijnt je geduld en maakt je meer gespannen,” zei hij. 

https://nickdewaard.nl/