Het zelf knopen van je karperonderlijn

De meeste karpervissers starten met het kopen van kant en klare onderlijnen. Erg makkelijk want de knopen zijn altijd goed en je pakt zo een nieuwe. Als je de fijnere kneepjes van het vissen in de vingers krijgt, zoals het gericht voeren, werpen en drillen, staat de volgende uitdaging om de hoek. Het zelf knopen van je onderlijnen. Het zelf knopen van je onderlijnen heeft namelijk veel voordelen, naast dat het natuurlijk extra leuk is om een karper te vangen op een eigen geknoopte lijn. 

Het zelf knopen van je onderlijnen maakt het mogelijk om aanpassingen te maken, die op een standaard kant en klare onderlijn niet zomaar kan. Hierbij kan je denken aan het veranderen van je haak, het aanpassen van je hair-lengte of de algemene lengte van je onderlijn. Ook kan je stoeien met verschillende soorten onderlijnmateriaal, zoals stif-rig, soepele gevlochten onderlijn materiaal en gecoate gevlochten lijnen. De vele opties die het biedt, wordt wel duidelijk als je bij de (online) hengelsport winkel gaat zoeken naar onderlijnmateriaal. Rekken vol met verschillende vormen haken, wartels, sleeves en rig-ringen komen je tegemoet. 

Ondanks dat er heel veel te koop is, heb je eigenlijk niet veel nodig in je tacklebox. Met een goede haak, onderlijnmateriaal, wartels en line-aligner kan je eigenlijk al heel veel verschillende soorten onderlijnen knopen. 

De meeste simpele onderlijn is de line-aligner rig. Een rig die zowel op zachte als harde bodems werkt. Ook met een laagje wier kan je de onderlijn nog goed inzetten met licht zinkend aas. De onderlijn wordt gestart met het knopen van een hair. Een simpel klein lusje is voldoende om het haakaas aan te zetten. Met een knotless-knot kan de haak worden vastgezet. Deze knoop is heel eenvoudig te maken en gaat eigenlijk altijd goed. Met het plaatsen van een line-aligner (sleeve op haak-oog) wordt de inhaking bevorderd. Let wel dat de hoek van de line-aligner naar de haakpunt gericht is, niet andersom. Vervolgens wordt de onderlijn afgeknipt om de gewenste lengte + een stukje overlengte voor de knoop waarmee de wartel wordt vastgezet. Dan is de onderlijn al klaar.

https://www.sportvisgigant.nl/

Over

You may also like...

Reacties gesloten.