Erikvenneman
Image default
Banen en opleidingen

De beste rol van ouders bij de studiekeuze?

De studiekeuze van je kind is natuurlijk erg belangrijk. Je wilt natuurlijk wel dat je kind terecht komt op een opleiding die hij of zij met plezier gaat doen. Hiermee wil je je kind zoveel mogelijk helpen en ondersteunen, maar toch ook zijn of haar eigen weg kunnen laten vinden. Dus wat is dan de beste rol van de ouders bij de studiekeuze van hun kind? Juist in de fase waarin kinderen hun opleiding gaan kiezen zitten zij namelijk in een fase waarin ze zich steeds meer zelfstandig gaan ontwikkelen en hun eigen pad kiezen. Dus, hebben ouders dan nog wel een grote rol in het maken van een studiekeuze? Of moeten kinderen gewoon hun eigen gang gaan? Dit kan best lastig zijn, zeker omdat je als ouder echt graag wilt dat je kind het beste doet voor hem of haar. 

 

De houding van de ouders 

Dus, wat is dan de beste houding voor ouders om aan te nemen tegenover de studiekeuze van het kind? Besef je als ouder allereerst dat een studiekeuze een keuze is die het kind zelf moet maken, afhankelijk van wat dat kind zelf leuk vind en waar het zelf interesse in heeft. Dat gezegd hebbende, betekent dit niet dat het kind ook daadwerkelijk helemaal alleen is in het maken van een studiekeuze. Maak je kind duidelijk dat dit een spannende fase is met belangrijke beslissingen die in principe zelfstandig gemaakt kunnen worden, maar waarbij altijd om hulp gevraagd kan worden. Zo krijg je als ouder een ondersteunende en begeleidende rol die van pas komt als je kind er zelf even niet uitkomt.  

 

Een begeleidende rol 

In het geven van studiekeuze advies heb je als ouder dus een begeleidende rol voor je kind. Maar, hoe kun je dit dan precies uiten? Je kunt bijvoorbeeld je steun laten blijken door mee te gaan naar open dagen. Twee paar oren horen meer dan 1 en op basis van wat je hoort op open dagen kun je ook advies geven aan je kind over wat jij denkt dat bij hem of haar past. Let wel op dat  je kind alsnog zijn of haar eigen beslissingen blijft maken en zich niet te veel laat beïnvloeden door de mening van de ouder. Wat ook kan helpen is om als ouder de inspanning van het kind te erkennen. Geef het kind bijvoorbeeld eens een compliment over dat hij of zij zo goed bezig is. Dit kan de spannende periode wel iets makkelijker maken. Zo kun je als ouder je kind goed ondersteunen bij het maken van de juiste studiekeuze. 

 

https://septemberadvies.nl/